Hlavní obsah

Češi budou do dvou let platit v samoobslužných pokladnách

Právo, Martin Procházka
ČESKÁ REPUBLIKA

Do dvou let by měly v České republice zavést velké obchodní řetězce automatické pokladny. Lidé si budou moci nákup sami "namarkovat" a zaplatit bez pomoci pokladních.

Článek

Řetězce si od tohoto druhu prodeje, který je již běžný například ve Velké Británii, slibují snížení nákladů za platy prodavačů. "V Británii má náš řetězec Tesco samoobslužné pokladny asi ve 200 obchodech," řekla Právu mluvčí Teska Jana Matoušková.

Neznamená to však, že by éra pokladních končila. Tesco plánuje zavést v Česku samoobslužné pokladny zpočátku jen v jednom hypermarketu, a pokud se bude tento systém prodeje zákazníkům líbit, rozšíří se časem i do ostatních prodejen.

Půjde o doplňkovou službu

"Určitě ale nezmizí klasické pokladny. I ve Velké Británii jsou v jednom obchodě dvě až tři automatické pokladny, u ostatních i nadále sedí pokladní," řekla Matoušková s tím, že s podobným modelem se počítá i v Česku a samoobslužné pokladny budou spíše doplňkovou službou. "Někteří lidé preferují kontakt s pokladními a chtějí si s nimi povídat, jiní se naopak raději obslouží sami," dodala Matoušková.

Nové pokladny přijdou až přespříští rok, předtím se chce ještě Tesco podle Matouškové soustřeČeši dit na otevírání nových obchodů a čerpacích stanic u hypermarketů. Zákazníci budou sami přenášet údaj o ceně zboží do pokladny prostřednictvím čárového kódu. Pokud kód nemá, vyberou druh zboží na dotykovém displeji, umístěném u pokladny. Platit bude možné hotově či platební kartou. Zboží potom lidé uloží do igelitové tašky, zavěšené u pokladny.

Krádeže se (zatím) nekonají

"U každého zboží je v systému uvedena i jeho hmotnost. Po namarkování a vložení do tašky se zkontroluje, zda hmotnost v tašce odpovídá hmotnosti zboží v systému. Pokud tomu tak není, pokladna vyzve kupujícího, aby zboží vyndal a údaje znovu naskenoval," vysvětlila Matoušková.

Navíc se u automatických pokladen mají dělat namátkové kontroly. S tím, že by si lidé z obchodů vynášeli nenamarkované zboží, se podle Matouškové ve Velké Británii nesetkávají. Ve světě jsou samoobslužné kasy nejvíce rozšířené v Americe. Pokladny bez pokladních tam nabízí téměř každý třetí supermarket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám