Hlavní obsah

Lidé jezdí do Německa pro elektroniku i nábytek

Právo, Vladislav Podracký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho Čechů o víkendu zamířilo za předvánočními nákupy do Německa. Přestože je tam cenová hladina celkově vyšší než u nás, lidé už si našli zboží, které je přijde i po přepočtu na eura levněji.

Článek

České zákazníky přitahují obchody v německém příhraničí nejen tradičně nižšími cenami značkového oblečení a sportovních potřeb, ale letos například i optiky či nábytku. Někdy lze prý ušetřit až polovinu, zvláště u akčních výprodejů.

"Jezdím nakupovat do Německa už pravidelně. Je to ideální možnost, jak ušetřit v domácím rozpočtu až několik tisícovek měsíčně," říká třicetiletá žena z Karlových Varů, pravidelná zákaznice weidenského C a hned vzpomíná, co se podle ní nejvíce vyplatí.

Nekupují se jen některé potraviny

 "Mimo některých potravin prakticky vše - od oblečení přes pneumatiky až po lyže. Kromě oděvů nebo sportovních potřeb lze ušetřit také na značkové obuvi, spotřební elektronice, jako jsou televizory nebo DVD rekordéry. Výrazně nižší ceny jsou u kuchyňského nábytku s vestavěnými spotřebiči. Tak jsme si koupili například myčku, ale ušetříte i u některých potravin," vypočítává. Jak však současně dodává, je dobré se na nákup připravit.

"Vypíši si ceny u nás z internetu a pak už jen srovnávám," radí zkušená zákaznice obchodů z druhé strany hranice. Z často až nepochopitelných disproporcí například v cenách fototechniky v obou zemích profituje firma Foto Zirlik v příhraničním městečku Waldsassen.

Třeba na koupi profesionálních objektivů lze za hranicemi ušetřit až desítky tisíc korun.

Hitem digitální fotoaparáty

"Ale lidé z Čech k nám nejezdí nakupovat jen digitální zrcadlovky nebo profiobjektivy. Velký zájem mají také o kompaktní fotoaparáty nebo příslušenství," potvrzuje pracovnice prodejny Sigrid Spachtholzová.

Ceny fotopřístrojů totiž v Německu klesají výrazně rychleji než u nás, a tak zde lze digitální kompakt pro začátečníky sehnat dokonce i za ceny začínající na hranici padesáti eur.

"Českých zákazníků nám v poslední době přibývá. Když se s nimi dám do řeči, vysvětlují, že je to v Německu pro ně v mnoha případech levnější, i když započítají do nákupu peníze za benzín," potvrzuje například Christian Feher, majitel obchodu se sportovním zbožím v bavorském Weidenu.

Češi utrácejí za sport

Zatímco před lety prý do jeho obchodu zabloudili Češi jen jednou za čas, dnes jich zde nakupují stovky. A rozhodně už nejde o návštěvu chudších sousedů z východu. "Dokáží klidně udělat i obrat kolem pěti tisíc eur za den. Hlavně na vybavení pro zimní sporty, nebo značkovém sportovním oblečení," potvrzuje.

"Vezu si pneumatiky na můj golfík, goodyearky. Doma bych dal za jednu skoro tři tisíce, tady ji mám za necelých sedmdesát eur. A teď to násobte čtyřmi," pochvaloval si na hraničním přechodu v Pomezí postarší Karlovarák.

"Češi tak pro nás jsou velmi dobrými zákazníky," potvrzuje Christine Dittmannová z weidenského obchodního domu K Ruppert, který se specializuje na oděvy a oděvní doplňky.

A není jediná, kdo je o tom přesvědčen. Totéž říká třeba Karin Jägerová z konkurenčního obchodního centra C ve stejném městě. "Jezdí k nám hlavně pro dětské oděvy, ale v podstatě se dá říci, že nakupují téměř vše."

Paradoxně přitom zrovna síť obchodů C funguje i u nás a nabízí totéž zboží. "Jenže když mám za stejnou zimní soupravu pro holku dát unás o tisícovku víc, vyplatí se mi vzít auto a jet ven," říká jedna z českých zákaznic této sítě.

Jak však i ona potvrzuje, naopak se v Německu nevyplatí nakupovat mouku, pečivo, cigarety, benzín, automobily a především využívat služby. Jejich ceny několikanásobně převyšují ty české. Například cena třicet eur u kadeřníka není ničím neobvyklým. A jít na oběd přijde na české poměry také pěkně draho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám