Hlavní obsah

Začal prodej nových dálničních známek

Právo, jn
PRAHA

Motoristé si už mohou pořídit dálniční známku na příští rok. Jejich prodej byl ve čtvrtek zahájen na všech 3400 poštách, které v ČR jsou, u čerpacích stanic, na hraničních přechodech a dalších místech.

Článek

"Ceny známek pro osobní automobily se ani pro rok 2006 nemění. A pokud jde o nákladní automobily, ty o hmotnosti nad 12 tun by měly být už v roce 2007 zpoplatňovány mýtným, takže roční známky by si teď jejich vlastníci měli pořizovat naposled," řekl Právu ministr dopravy Milan Šimonovský.

Mluvčí České pošty Jan Vančura očekává hlavní nápor prodeje ročních kupónů jako každoročně až koncem ledna, kdy skončí platnost těch letošních. A kolik tedy motoristé zaplatí? Roční známka pro osobní auta bude za 900 korun. Nákladní automobily do 12 tun ji budou mít za 7000 Kč, a těžké kamióny o hmotnosti nad 12 tun za 14 000 Kč. K dostání budou i desetidenní a měsíční kupóny, a jednodenní pro nákladní auta.

"V Bruselu jsme usilovali, aby jednodenní známka, kterou pro průjezd Českem využívají zahraniční kamióny, mohla podražit. Směrnice EU však pro ni stanovují cenu maximálně osm eur, tedy zhruba 240 korun, a změnu se nám prosadit nepodařilo," uvedl Šimonovský.

V loňském roce vynesl státu prodej dálničních známek téměř 2,5 miliardy korun. Po zavedení mýtného by se ale už za první rok mělo od kamiónů vybrat nejméně osm miliard korun, které budou potřebným příspěvkem na zlepšení stavu silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám