Hlavní obsah

Koruna prolomila rekord k euru

PRAHA

Česká koruna je k euru na nejsilnější hranici od července 2002. V pátek ráno se dostala na hodnotu 28,84 Kč/EUR, a padly tak veškeré pochybnosti, jestli měna rekord překonala či nikoliv.

Článek

"Nejnižší obchod proběhl za 28,84 korun. Měna se veze na vlně posilování v celém středoevrospkém regionu, nejvíce posílil polský zlotý," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj zatím nejsou žádné náznaky, že by koruna v růstu chtěla polevit.

Měnu by do konce roku mohlo posílit i to, když by se jihokorejská automobilka Hyundai rozhodla, že bude v ČR investovat a postaví na severní Moravě továrnu.

Koruna s hranicí koketovala už ve středu, tehdy se ale analytici nedokázali shodnout, zda historické maximum k euru překonala. [celá zpráva] Měna se dostala na 28,875, nebylo ale přesně jasné, jak vysoký byl rekord z 10. července 2002. Odhady byly od 28,86 po 28,92 koruny za euro. Nynější číslo tak už nejnižší hranici překonalo.

Americká měna se v pátek obchoduje na hodnotě kolem 24,67 korun za dolar.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna dosáhla hranice historického maxima

Kurz koruny se ve středu na chvíli dotkl hranice historického maxima k euru. Kurz v jednu chvíli stál na 28,875 Kč/EUR. Dosavadní rekord, zavírací maximum...

Výběr článků

Načítám