Hlavní obsah

Poslanci budou definitivně schvalovat rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna má v pátek na programu zákon, kolem kterého je vždy nejvíce debat a problémů - zákon o státním rozpočtu na příští rok. Jeho schvalování by ale letos mohlo být bez větších problémů. Koalice se už bez větších problémů shodla, že rozpočet se schodkem 74,4 miliardy korun podpoří.

Článek

ODS bude proti, předsednictvo KSČM ve čtvrtek večer svým poslancům doporučilo, aby pro zákon ruku nezvedali. Komunističtí zákonodárci se tak zřejmě zdrží.

Rozpočet počítá s příjmy 884,4 miliardy korun a s výdaji 958,8 miliardy korun. Tyto parametry už poslanci schválili, nyní budou pouze hlasovat o jednotlivých návrzích, jak peníze mezi kapitolami přesunout a kolik komu peněz přidělit. Schodek veřejných rozpočtů by neměl překročit 4,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Letošní rozpočet má skončit schodkem 83,6 miliardy korun. Do konce roku ale zbývá měsíc a číslo se ještě nedostalo pod nulu. Na konci listopadu bylo hospodaření státu v přebytku 200 miliónů korun. [celá zpráva]. Že dluhy budou menší, je samozřejmě dobrá zpráva. Na druhou stranu vývoj ukázal, že ministerstvo financí (MF) není schopné dobře odhadnout vývoj ekonomiky.  Podle MF by konečný schodek měl nově být maximálně 50 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovnu čeká jednání o rozpočtu

Státní dotaci na opravu školy v Moravském Berouně ve výši 15 miliónů korun, na rekonstrukci hřiště v Žihli 15 miliónů či opravu farního kostela v Jesenci...

Výběr článků

Načítám