Hlavní obsah

EU uznala Ukrajinu za tržní hospodářství

– KYJEV

Evropská unie uznala Ukrajinu za tržní ekonomiku. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek na summitu Ukrajina-EU v Kyjevě oznámil britský premiér Tony Blair, jehož země v tomto pololetí unii předsedá. Uznání tržního charakteru ukrajinského hospodářství pomůže Kyjevu navázat užší styky se Západem a usnadní mu obchod s partnery z EU. Zejména se to bude týkat oceli, která je jednou z klíčových exportních komodit Ukrajiny.

Článek

"Je to nejúspěšnější summit ze všech dosavadních devíti summitů Ukrajina-EU, neboť jsme dosáhli konkrétních výsledků," prohlásil podle agentury AP ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Ukrajině nově nabytý status mimo jiné umožní bránit se přímo proti obviněním z protizákonného dumpingu, tedy prodeje ukrajinských produktů pod cenou na evropských trzích.

"Změna statusu se projeví ve změně našich vztahů, včetně politiky antidumpingových řízení a celních plateb," uvedl Juščenko. Dnešní krok EU na prvním summitu Ukrajina-EU od takzvané oranžové revoluce na Ukrajině z přelomu loňského a letošního roku byl očekávaný.

Ve středečním prohlášení Evropská komise uvedla, že pro udělení statusu tržní ekonomiky Ukrajině je zapotřebí učinit již jen některé procedurální kroky. Evropská unie je už nyní pro Ukrajinu obchodním partnerem číslo jedna - do evropské pětadvacítky směřuje 32 procent ukrajinského vývozu.

Vítězství pro prezidenta Juščenka

Uznání statusu tržní ekonomiky je vítězstvím pro prezidenta Juščenka, jenž potřeboval občanům ukázat, že jeho flirtování se Západem přináší své plody, i když Evropská unie se zatím staví vlažně k ukrajinskému odhodlání postupně se do bloku integrovat.

Dnešního kyjevského summitu se za Evropskou unii kromě Blaira účastní také šéf Evropské komise José Barroso, komisař pro obchod Peter Mandelson, komisařka pro zahraniční vztahy a evropskou sousedskou politiku Benita Ferrerová-Waldnerová a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Summit by se měl dále mimo jiné zabývat otázkou vízového režimu, jehož uvolnění si Ukrajina přeje. Obě strany by rovněž měly podle agentur podepsat dohodu o dlouhodobé integraci energetických trhů, týkající se obchodu s uhlím, ropou a plynem.

Brusel chce rovněž podpořit přijetí Ukrajiny do Světové obchodní organizace (WTO). Další dohody by se měly týkat například spolupráce v oblasti letectví či součinnosti na satelitním navigačním systému Galileo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám