Hlavní obsah

PwC: Hospodářské kriminalitě 63 procent firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle výsledků celosvětové studie společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC) se až 63 procent českých společností stalo obětí hospodářské trestní činnosti. Oproti roku 2003 se tak hospodářská kriminalita zvýšila o 133 procent. V celosvětovém měřítku je podle studie PwC obětí nekalých obchodních praktik 45 procent obchodních společností, Česko tedy patří k zemím s nadprůměrnou hospodářskou kriminalitou.

Článek

"Korupce je jedním z nejvýznamnějších problémů české ekonomiky," uvedl manažer PwC Jan Vylita. Počet případů hospodářské kriminality se podle studie poradenské společnosti  zvýšil ve všech měřených kategoriích. K nejčastějším švindlům patří kromě korupce majetková zpronevěra, podvod a neoprávněný převod financí.

Ze 44 procent v roce 2003 na 64 se zvýšil počet majetkových zpronevěr, z nuly na 43 procent korupce a ze tří na devět procent padělání značkového zboží.

Firmy o kriminalitě více hovoří

PwC ale upozornila, že důvody zvýšení nelze spatřovat jen v tom, že by hospodářská kriminalita v ČR opravdu rostla tímto tempem. Příčinou je i fakt, že firmy se s ní stále častěji snaží bojovat a rovněž o zjištěných případech otevřeněji hovoří.

"Nárůst hospodářské kriminality představuje pro firemní sektor stále závažnější hrozbu," uvedla PwC. Ve světě se například počet firem, která mají finanční ztráty kvůli hospodářské kriminalitě, od roku 2003 zvýšil o 50 procent.

Již dříve kritizovala korupční prostředí v ČR i mezinárodní nevládní organizace Transparency International (TI), která v říjnu zveřejnila zprávu, z níž vyplynulo, že ČR je v rámci EU mezi státy s největší mírou korupce. Mezi 159 zeměmi světa se ČR dělila o 47. až 50. příčku s Namibií, Řeckem a Slovenskem. Z EU hůře skončily v žebříčku TI jen Lotyšsko a Polsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám