Hlavní obsah

Družstvo chce za pozemky pro Hyundai 147 miliónů

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Moravskoslezský kraj a zemědělské družstvo v Nošovicích stále nedospěly k dohodě o náhradě pozemků, na nichž zemědělci hospodaří v lokalitě připravované pro očekávanou investici jihokorejské automobilky Hyundai.

Článek

Družstvo chce do pronájmu náhradní pozemky na mnohem delší dobu, než nabízí kraj, a kromě toho chtějí vysoké kompenzace. Předseda družstva Jiří Vícha v pondělí řekl, že kraj družstvu náhradou nabízí pozemky v lokalitách, které nejsou tak úrodné a je třeba do půdy investovat. "My chceme jistotu dlouhodobého pronájmu pozemků na 15 let, kraj nám nabízí pronájem na pět let s roční výpovědní lhůtou," uvedl.

Zemědělské družstvo však kromě plnohodnotné náhrady pozemků požaduje i další kompenzace. Podle dobře informovaného zdroje Práva byla hodnota požadavků družstva vyčíslena na 147 miliónů korun. Vícha i tisková mluvčí kraje Šárka Swiderová se na přímý dotaz Práva odmítli k částce vyjádřit. "Jednání pokračují, nebudeme to zatím jakkoli komentovat," řekla Swiderová. "Zatím k tomu nebudu nic bližšího říkat, nejprve si musíme v představenstvu družstva vyhodnotit poslední jednání s krajem z minulého pátku," řekl Právu Vícha.

Družstvo v lokalitě pro průmyslovou zónu vlastní třičtvrtěhektarový pozemek, hospodaří tam však i na půdě jiných vlastníků. "V zóně je nejúrodnější půda v okrese," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám