Hlavní obsah

Dopis proti Hyundai může zmařit investici, varuje Czechinvest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PRAHA

Vládní agentura Czechinvest se obává, že dopis, který občanské sdružení Půda pro život a právníci Ekologického právního servisu (EPS) odeslali vedení korejské automobilky Hyundai, může investici této společnosti v ČR. Agentura to uvedla ve své tiskové zprávě.

Článek

Komplikací se obává i vedení Moravskoslezského kraje, kde má nový závod vyrůst. Ekologové dopisem vyzvalo vedení společnosti, aby zvážilo svou investici v podhůří Beskyd. Aktivisté v dopise žádají korejskou automobilku, aby se zachovala ekologicky odpovědně a vybrala si pro svou investici jinou lokalitu. Argumentují mimo jiné tím, že zóna leží u hranic Chráněné krajinné oblasti Beskydy a připravované Národní přírodní památky Skalická Morávka. Náhradní lokalitu pro stavbu aktivisté neuvedli.

Automobilka hledá v Evropě prostor pro nový podnik, největším favoritem je prostor v severomoravských Nošovicích.

Czechinvest připomíná, že nový podnik by mohl pomoci zaměstnanosti v tomto kraji. Práci v něm a ve společnostech, které na něj budou navazovat, by mohly najít tisíce, možná desetitisíce lidí. "Pokud ale EPS svým nezodpovědným jednáním tohoto investora odradí, a ten postaví svůj závod raději v sousedním Polsku, nezískají obyvatelé severní Moravy z celého projektu nic jiného než dopravní zátěž v podobě kamiónů proudících přes Moravu mezi Slovenskem a Polskem," píše se ve zprávě Czechinvestu.

Pokud Korejci zahájí stavbu v květnu 2006, budou porušeny právní předpisy České republiky, řekl dnes novinářům Jiří Nezhyba z EPS. Porušeny bude podle něj zákon o posuzování vlivu na životní prostředí a stavební zákon, podle kterého se postupuje v případě územního a stavebního řízení, přičemž po územním řízení je podle něj třeba provést řízení podle zákona o integrované prevenci. "Všechno má své lhůty, které je třeba naplnit. Je třeba počítat s případným odvoláním, posuzování může trvat půl až jeden a půl roku," řekl Nezhyba.

"Je to mylný názor. Lhůty na odvolání není možné zkrátit, ale lze udělat obrovské časové úspory tam, kde úřad rozhoduje do 30 dnů. Úřad ale může rozhodnout do tří dnů, je to zvládnutelné," reagoval vedoucí kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje Petr Vaněk.

Podpůrným dokumentem k otevřenému dopisu je podle Nezhyby protestní petice, kterou k dnešnímu dni podle něj podepsalo 360 lidí z okolních obcí. Podle Nezhyby je mezi nimi 110 podpisů obyvatel Nošovic, kde žije téměř tisíc lidí. Každá domácnost v Nošovicích a sousedních Nižních Lhotách s asi 250 obyvateli má od kraje v případě výstavby továrny slíbeno 100 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám