Hlavní obsah

Ekologové chtějí Hyundai odradit od investice u Beskyd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Občanské sdružení Půda pro život a právníci Ekologického právního servisu (EPS) pošlou vedení automobilky Hyundai dopis, v němž protestují proti případné investici firmy v nošovické průmyslové zóně pod Beskydami. Automobilka má rozhodnutí o investici za nejméně 30 miliard korun oznámit do konce roku.

Článek

Hyundai chce stavět automobilku v Evropě, ČR je jedním z favoritů, vláda automobilce nabídla několik zón, všeobecně se ale počítá s tím, že podnik bude případně stát v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Aktivisté žádají korejskou automobilku, aby se zachovala ekologicky odpovědně a vybrala si pro svou investici méně problematickou lokalitu. Argumentují mimo jiné tím, že zóna leží v bezprostřední blízkosti hranice Chráněné krajinné oblasti Beskydy a připravované Národní přírodní památky Skalická Morávka.

"Domníváme se, že nasměrování investice do Nošovic by sebou přineslo nepřiměřené společenské a enviromentální důsledky a bylo by v příkrém rozporu s vaší deklarovanou filozofií a politikou společenské odpovědnosti a trvale udržitelného rozvoje," stojí v otevřeném dopise adresovaném generálnímu řediteli automobilky Hyundai Čong Mong-kuovi.

300 tisíc aut ročně

Pokud by se automobilka v ČR opravdu rozhodla investovat, byla by to zřejmě nejvyšší suma, jako kdy do ČR jaký podnik jednorázově přinesl. Zaměstnala by asi 3000 lidí a ročně by z bran mělo vyjíždět až 300 tisíc aut.

Tisíce míst by zřejmě vznikly v dodavatelských firmách. Podle odborníků by to výrazně zlepšilo hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji, který dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost.

Reklama

Související články

Zelné pole nakonec ustoupí stavbě automobilky

Možnou stavbu obří automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku už zřejmě nebude blokovat pěstování zelí. Představitelé Moravskoslezského kraje...

Výběr článků

Načítám