Hlavní obsah

Schůzky Spyry s Doleželem byly zřejmě zinscenovány z Polska

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tajné schůzky mezi polským lobbistou Jackem Spyrou a bývalým šéfem sekretariátu premiéra Jiřího Paroubka Zdeňkem Doleželem byly zřejmě zinscenované z Polska. Uvedl to internetový server Euro Online s tím, že komentátor Hospodářských novin Tomáš Němeček řekl, že se na organizaci celé záležitosti podíleli polští novináři z deníku Rzeczpospolita a nabízeli spolupráci Hospodářským novinám a televizi Nova.

Článek

Spyra měl mít na těle umístěný mikrofon a nahrávat průběh schůzky, na níž měl po něm Doležel požadovat pětimiliónový úplatek v souvislosti s prodejem Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen.

"Příliš nás to nepřekvapuje," komentoval informace pro Právo šéf společnosti Agrofert, jejíž jméno bylo v kauze rovněž uváděno, Andrej Babiš. "Pokud je to pravda, jedině to potvrzuje naše dávné podezření, že celá aféra byla od počátku pečlivě zinscenována, že v ní mohly hrát roli příslušníci zahraničních tajných služeb a také že role novinářů z Rzeczpospolity v tomto případu byla velmi nestandardní," dodal Babiš.

Představitelé Agrofertu uvedli, že již dříve upozorňovali na rozpory v tvrzeních jednotlivých účastníků i na podezřelé okolnosti schůzek a jejich nahrávek. Agrofert podle nich také opakovaně poukazoval na neobjektivní postup reportérů Rzeczpospolity.

Nové informace o kauze vyslechlo podle šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny, který byl u jejich zveřejnění přítomen, nejméně padesát lidí. "Bylo řečeno, že se jednalo o provokaci Rzeczpospolity, která nabídla účast i českým médiím," řekl Právu Pecina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám