Hlavní obsah

Ministři EU se dohodli, cena cukru klesne o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Cena cukru by v následujících čtyřech letech měla klesnout o 36 procent. Ministři zemědělství EU se shodli na reformě cukru, která omezí pěstitele cukrové řepy a otevře trh se surovinou i nečlenským zemím. Pěstitelé za to ale dostanou tučné odškodnění.

Článek

Evropská unie nyní má velké dotace pro pěstitele cukrovky, které cenu vyhnaly až na trojnásobek toho, co stojí cukr mimo Evropu. Pěstitelé mají díky garantovaným cenám zajištěno, že pro své produkty budou mít odbyt. Země si tak chrání své pěstitele.

"Dohodli jsme se na radikální reformě cukerného pořádku, který se nezměnil skoro 40 let. Je to historický okamžik," prohlásila britská ministryně Margaret Beckettová, jejíž země EU předsedá.

Ceny cukru mají klesnout ze stávající úrovně 631,9 eur za tunu, což je více než trojnásobek ceny na světovém trhu. Evropská komise původně navrhovala seškrtat ceny o 39 procent a kompenzovat pokles farmářům o 60 procent. Nyní bude pokles o 36 procent a kompenzace ve výši 64 procent.

Otevřít trh pro ostatní státy

Světová obchodní organizace (WTO) po stížnostech zemí třetího světa, které nemají se svým cukrem do Evropy prakticky přístup, neumožnila EU pravidla o dotacích prodloužit. Do konce května musí unie nařízení WTO splnit. Otevřít trh pro jiné země slíbila od roku 2009.

Čeští výrobci a zpracovatelé cukru proti reformě nijak neprotestují, ačkoliv podle ní by se výroba cukru v Evropě měla snížit ze současných 19 na zhruba čtyři až šest miliónů tun ročně.

Produkci sníží i čeští zemědělci. Minimální výkupní ceny klesnou o třetinu, proto na prodeji vydělají méně. Za každou vrácenou, tedy nevyrobenou, tunu povolené kvóty ale dostanou cukrovary kompenzaci v řádu stovek eur. Pokud cukrovary skončí s výrobou, na odstupném výrazně vydělají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám