Hlavní obsah

V ČR by se mělo začít platit eurem v roce 2010

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prvního ledna 2010 by měla Česká republika přijmout evropskou měnu euro. Vláda schválila konvergenční plán, který to předpokládá. Kabinet nakonec schválil přepracovanou verzi plánu, ta původní připouštěla přechod na euro i o rok dříve.

Článek

Vláda se dnes také zabývala plněním takzvaných maastrichtských kritérií pro přijetí eura. ČR zatím plní tři z pěti bodů, což je nejlepší výsledek ze zemí visegrádské čtyřky. Slovensko splňuje dvě, Polsko jedno a Maďarsko žádné. "Každý rok vyhodnocujeme plnění těchto kritérií a snižujeme deficit (veřejných financí) rychleji, než nám ukládá konvergenční program," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

ČR již rovněž zná instituce, které budou přijetí eura připravovat a budou dohlížet na hladký průběh. Přechod na společnou evropskou měnu se uskuteční ve čtyřech etapách, které ministerstvo financí před nedávnem poprvé představilo veřejnosti. Základním krokem je vytvoření Národní koordinační skupiny, která vznikne ještě letos a povede ji náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Ve funkci ho schválila vláda.

Hlavním cílem koordinační skupiny bude do konce roku 2006 vypracovat podrobný plán přistoupení k eurozóně. V něm by již mělo být uvedeno, zda Česko přijme euro takzvaným velkým třeskem nebo pomocí přechodného období. Zatím však vše hovoří pro velký třesk, který je mnohem lacinější. Při velkém třesku se jednotná evropská měna stane oficiálním platidlem v noci z 31. prosince 2009 na 1. ledna 2010. Poté bude následovat maximálně dvouměsíční období, kdy bude možné platit i korunami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám