Hlavní obsah

Dohoda o reformě důchodů stále stojí na KSČM

PRAHA

Zástupci parlamentních stran se stále nemohou dohodnout, od kterého roku se začne do důchodu odcházet v 65 letech. Ve hře jsou dva termíny, rok 2031, s nímž souhlasí vládní koalice a ODS a rok 2036, kterého se nehodlá vzdát KSČM.

Článek

Ministerstvo práce dostalo na středeční schůzce za úkol připravit novou dohodu o důchodovém zabezpečení, kterou se politici znovu pokusí podepsat na začátku prosince. "Teď záleží už jen na komunistické straně, jestli se připojí, nebo nepřipojí," uvedl po schůzce Jiří Paroubek.

Věk odchodu do důchodu se podle stávajících norem průběžně prodlužuje, zatím je v plánu, aby se v roce 2012 chodilo do důchodu v 63 letech. Nekomunistické strany chtějí, aby se pak doba dál prodlužovala až na 65 let v roce 2031. KSČM by ráda, aby se na tuto hranici zvýšila mezi lety 2031 a 2036. "Já si myslím, že ten návrh komunistů není dobrý, protože oni předpokládají to navýšení věku velmi rychle," řekl premiér.

V dohodě je také domluva, že hlavní část penze bude lidem i v budoucnu platit stát. Vznikne také rezerva, z níž by se penze platila, až by do důchodu odešly silné populační ročníky. Stát by měl podporovat také penzijní připojištění a životní pojištění například odpisy z daní či příspěvky.

Nynější systém má potenciál fungovat asi dvacet let. Lidé se ale dožívají stále vyššího věku a stále více let tedy pobírají starobní důchod. Lidí, kteří na důchody vydělávají, tedy mladších ročníků, je přitom stále méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám