Hlavní obsah

Levice zamítla lepší podmínky pro zaměstnávání studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci levicových stran ve středu odmítli návrh zákona, kterým se mělo odstranit současně znevýhodňování studentů, kteří si chtějí při řádném studiu přivydělat. Proti návrhu ODS se jednotně postavila ČSSD s komunisty.

Článek

Levicoví poslanci trvali na současné normě, protože zaručuje vyšší příjmy státního rozpočtu. Poslanec KSČM Pavel Kováčik se dokonce rozzlobil a nařkl ODS z toho, že nechce pomoci studentům, ale jen ochudit rozpočet o příjmy. Poslanci ODS na protest proti tomu bušili pěstmi do lavic.

Studentům se loni podmínky zhoršily s novým zákonem o zaměstnanosti. Z brigád musí platit zdravotní a sociální pojištění, a mnohým z nich se tak na mnohdy špatně placené brigády ani nevyplatí chodit.

"My jsme chtěli obnovit stav, ve kterém by studenti při zaměstnávání na studentských brigádách byli zvýhodněni tak, jak byli zvýhodňováni po celou historii České republiky, s výjimkou krátkého období, ve kterém právě stávající vláda zavedla ono znevýhodnění," řekl po odmítnutí zákona předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Za návrh zákon změnit se postavily i menší koaliční strany KDU-ČSL a US-DEU. "Doporučuji tento zákon přijmout. Desetitisíce studentů v tíživé sociální situaci s úlevou přijmou naše ano," řekl před hlasováním předseda lidovců a člen rozpočtového výboru Miroslav Kalousek.

Sto hodin ročně nebo měsíčně

Studenti se o pojištění musí starat sami, firmy je za ně odvádějí pouze v případě, že odpracují 100 hodin ročně. ODS navrhovala, aby se limit práce studenta zvýšil na 100 hodin měsíčně. Firmy totiž nové nařízení začalo zatěžovat a zaměstnání každého studenta si rozmýšlejí. Pro mnoho vysokoškoláků jsou přitom brigády jedinou možností, jak pokrýt náklady spojené se studiem.

ODS navrhovala, aby zaměstnavatelé platili teprve, když by studenti odpracovali více než 100 hodin měsíčně. Navíc navrhla snížit daňové zatížení studentů zvýšením limitu příjmů bez daně z 5000 korun na 25 000 korun měsíčně.

Sněmovna tento zvýšený limit ale doporučovala nahradit trojnásobkem minimální měsíční mzdy, což by nyní bylo zhruba 22 000 korun. Ani to ale neprošlo.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byli studenti daňově zvýhodněni?
Ano
92 %
Ne
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8845 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám