Hlavní obsah

Nová korekce zdusila na burze růst

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírný růst pražské burzy z posledních dní byl v úterý přerušen novou korekcí, která ovládla středoevropské trhy. Nejhůře byl postižen ČEZ, který ještě ráno dosáhl hranice 680 Kč. Pak však převládly prodejní příkazy a akcie se stupňovitě propadaly ke ztrátám. Cenné papíry ČEZ nakonec ztratily 2,85 procenta a uzavřely na 661,60 Kč.

Článek

Pod prodejní tlak se dostala také Erste Bank, která oslabila o 0,94 procenta na 1265 Kč. "Investoři si zřejmě začínají uvědomovat reálnou hrozbu emise nových akcií, aby Erste mohla financovat nákup rumunské banky BCR," uvedl Ronald Schubert na internetových stránkách společnosti Patria Finance. Komerční banka sestoupila o 0,60 procenta na 3323 Kč.

Rychleji oslabily akcie Orco, a to o 1,57 procenta na 1693 Kč. Podle obchodníků se tak stalo, i když firma získala kontrakt na výstavbu centrály ČSOB v Praze - Radlicích. Poklesu se neubránila ani Zentiva, ale naproti tomu posílil Unipetrol o 0,77 procenta na 236,50 Kč. Hranici 1300 Kč překonaly akcie CME (CETV), když zpevnily o 0,23 procenta na 1303 Kč. Index PX 50 klesl o 1,20 procenta na 1378,5 bodu.

Senát ČR se zastal vyvlastňovaných drobných akcionářů. Skupina 17 senátorů podala minulý týden stížnost k Ústavnímu soudu proti vyvlastňování menšinových akcionářů. Informovala o tom v úterý senátorka a předsedkyně Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová. Senátoři požadují zrušení částí obchodního zákoníku, které vyvlastnění upravují. Jsou podle nich protiústavní. Senátoři poukazují na Listinu základních práv a svobod, podle níž je vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu.

Indexy velkých evropských burz se v úterý vydaly různými směry, převažoval však pokles. Německý energetický gigant E.ON posílil o 2,1 procenta, když neuspěl v převzetí společnosti Scottish Power. Francouzský EDF oslabil o dvě procenta již druhý den po svém debutu na pařížské burze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám