Hlavní obsah

Výrobce toaletního papíru po požáru odchází ze Zaječí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZAJEČÍ

Ze Zaječí do Pohořelic přesune své aktivity společnost Moracell, jejíž výrobní provoz začátkem měsíce zničil požár. Asi pětadvacet z celkem čtyř desítek lidí přijde o práci. Lidi nemrzí jen prostý fakt, že přišli o zaměstnání. Přišli o práci ve firmě, kde panovaly solidní vztahy, zaměstnavatel platil včas a ve srovnání s mnoha dalšími přinejmenším slušně.

Článek

"Vedení bylo opravdu super. Všichni dostávali výplaty včas. Nikdo si podle mě nemůže na jejich přístup stěžovat," zhodnotil přístup společnosti údržbář provozu Petr Ragan. Rozhodnutí o přesídlení do Pohořelic, kde je v provozu expediční sklad, potvrdil obchodní ředitel firmy Andrej Zimányi.

"Výroba v Zaječí se zatím obnovovat nebude. Bohužel, z toho důvodu musíme propustit asi pětadvacet lidí. Se všemi jednáme, po dohodě každému vyplatíme pětiměsíční odstupné,” řekl.

Bezprostředně po požáru se vedení firmy snažilo o obnovení provozu v administrativní budově vedle zničené haly. Kromě výroby menstruačních tampónů tam je obchodní oddělení. Proto ještě před obnovením dodávek elektřiny ze sítě zajistil chod odbytu náhradní zdroj. "Byla to nutnost. Prodej se nesmí zastavit. Pokud nebudeme prodávat, nebude ani na výplaty, ani na odstupné," komentoval urychlené obnovení činnosti odbytu finanční ředitel společnosti Luděk Vacek.

Vyšetřovatelé policie a hasičů obhlédli spáleniště. Dostali se tam devět dnů po požáru, až oheň dohořel a statik prohlédl ruiny. Doporučil maximální opatrnost. O stavu budovy nejlépe hovoří zákaz vstupu v případě silného větru. Při požáru se na dvou místech propadla střešní konstrukce, zřítila čelní stěna a na třech zbývajících je obvodový plášť značně nestabilní.

Pes vycvičený na hledání hořlavin nic nenašel

Policisté nasadili na prohlídku psa, vycvičeného na hledání stop po použití hořlavin. "Nenašel nic. Neznamená to však, že se varianta úmyslného založení už nešetří. V takovém prostředí by klidně stačilo jen škrtnout sirkou," konstatoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. V místě, kde začalo hořet, byly ale také elektrické rozvody, takže závada na elektroinstalaci je další možnou příčinou.

Předmětem šetření je také zodpovědnost za nefunkční hydranty. Při požáru se hasiči marně pokoušeli zprovoznit místní rozvod vody. Při hašení museli zavést kyvadlovou dopravu z několika míst. Časté výpadky dodávek vody pro areál v majetku společnosti Agrotec Právu potvrdilo několik zaměstnanců podniku.

Požár z neděle 6. listopadu, který firmě napáchal škody na zásobách a výrobní lince za pětasedmdesát milionů korun, zničil třicet procent výrobní kapacity Moracellu. Další ztráty zaznamenal vlastník budovy a požárem poškozených aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám