Hlavní obsah

Česko chce změnit smlouvu s USA o ochraně investic

– PRAHA
Právo, Martin Procházka

Česko chce změnit česko-americkou smlouvu o ochraně investic. V krajním případě zvažuje, že ji dokonce vypoví. Vláda o osudu smlouvy jednala ve středu, ale zatím o ničem konkrétním nerozhodla. Jedním z hlavních důvodů pro úpravy dokumentu je prohraná arbitráž se společností CME amerického podnikatele Ronalda Laudera, za niž Česká republika zaplatila přes deset miliard korun.

Článek

Lauder investoval na počátku 90. let do televize Nova přes svoji společnost registrovanou v Nizozemsku. Smlouva o ochraně investic dává americkým firmám, které nově vstupují na český trh, záruku, že kdyby se cokoli v zemi změnilo, bude jejich investice v bezpečí.

O úpravu smlouvy o ochraně investic požádala Česká republika americkou stranu v prosinci 2003 v době harmonizace českého právního řádu s Evropskou unií. Od té doby se Američané rozhovorů na toto téma vyhýbali, až ČR pohrozila výpovědí.

Jednou ze zbraní byla zdržovací taktika

"Přestože přišli k jednacímu stolu, bývali nepřipraveni, jednání zdržovali a s ničím nesouhlasili," řekl ČTK diplomatický zdroj. Jednání začala loni v červnu a v prosinci pak Spojené státy české návrhy zamítly. Vzájemnou ochranu investic mezi USA a EU upravuje unijní dohoda, která zaručuje stejná práva pro všechny zúčastněné strany. "Kdyby česká dohoda neexistovala, není pravda, že investice nejsou chráněné. Jsou chráněné vyšší, unijní dohodou," uvedl zdroj, podle něhož je na místě trpělivost a snaha o pokračování v jednáních.

Ministerstvo financí mimo jiné navrhuje, aby byly ze smlouvy vyloučeny nepřímé investice. "Jsou to případy, kdy subjekt z jedné strany investuje na území druhé smluvní strany prostřednictvím subjektu ze třetí strany," řekl Právu Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva financí. Pokud by americká strana nepřistoupila na její změny, navrhuje ministerstvo financí, aby ji Česká republika jednostranně ukončila.

Podle ředitele zastoupení CzechInvestu na západním pobřeží USA Radomila Nováka by případné vypovězení dohody bylo pro americké investory negativním signálem. Ideální by podle Nováka bylo vypovědět pouze část smlouvy.

Mluvčí ambasády Spojených států v Praze Jan Krč na otázku Práva sdělil, že se nemůže vyjádřit k nejnovějšímu stavu kontaktů mezi vládami obou zemí. Zároveň dodal, že vláda USA je přesvědčena, že dohoda je důležitá kvůli ochraně, kterou skýtá, a důvěře, s níž umožňuje jednotlivým investorům uskutečňovat obchod na území obou států. "Je to poslání vedené pozitivním programem - ochraňovat a podporovat investice," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám