Hlavní obsah

ČR: roste zemědělský vývoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko vyvezlo za devět měsíců letošního roku zemědělské a potravinářské produkty za 55,8 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o čtvrtinu. Dovoz stoupl o 14 procent na 75,6 miliardy korun, a schodek tak činil 19,8 miliardy, tedy o 7,5 procenta méně než loni. Na zlepšení bilance se mimo jiné podílel výrazný nárůst vývozu obilí, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Článek

Česko vyvezlo za devět měsíců obiloviny za 5,3 miliardy korun, což bylo čtyřikrát více než ve stejném období loni. Přebytek v obchodě s touto komoditou činil více než čtyři miliardy. Loňská úroda obilí byla rekordní. Sklidilo se 8,8 milionu tun, což znamenalo přebytek proti domácí potřebě asi o dva miliony tun.

Nejvíce vyvážíme mléko, vejce a med

Největší část vývozu tvořilo mléko, vejce a med. Dodávky na zahraniční trhy se zvedly o 15 procent na zhruba 7,2 miliardy korun. Dovoz ale vzrostl o 42 procent na 5,2 miliardy korun a přebytek v této kapitole meziročně klesl na dvě miliardy korun. Druhou největší exportní položkou byly cukrovinky v objemu zhruba šesti miliard korun.

Vzrostl také export živých zvířat o 18 procent na 2,7 miliardy a masa o pětinu na 2,16 miliardy korun. Rostly ale i dovozy těchto komodit, u masa to bylo o 60 procent na 7,4 miliardy. Na zahraničních trzích se dařilo i olejnatým semenům. Vyvezlo se jich za více než tři miliardy, meziročně o 40 procent více.

Na dovozu se nejvíce podílely ovoce a ořechy, kterých se importovalo za 7,9 miliardy korun, tedy meziročně asi o čtvrtinu více. Stoupl také mimo jiné dovoz zeleniny, a to o 19 procent na 5,4 miliardy korun, a cukrovinek o 31 procent na 2,8 miliardy korun.

Podle odborníků je třeba uvedené údaje o výsledcích agrárního obchodu brát jako předběžné, protože ještě nyní se upravují čísla za rok 2004. Systém sledování se výrazně změnil po vstupu do EU loni v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám