Hlavní obsah

Na mošnovské letiště má vést do pěti let železniční trať

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V roce 2010 by cestující mohli cestovat na druhé největší letiště České republiky Ostrava - Mošnov i vlakem. Počítá s tím alespoň Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Nová trať využije stávající trasu ze Studénky do Veřovic, z ní je třeba k letišti dobudovat tříkilometrový úsek kolejí. Počítá se i se zastávkou v nově budované průmyslové zóně nedaleko letiště.

Článek

Rozvoj mošnovského letiště je pro Moravskoslezský kraj jakožto vlastníka jednou z klíčových dopravních priorit. Stavba nového úseku má by měla začít nejpozději do dvou let a vyžádat si investici ve výši asi 300 miliónů korun.

Dosud je doprava na letiště zajišťována autobusy a taxislužbou. Cesta trvá zhruba 35 minut. Nově zamýšlená železniční trať by se podle generálního ředitele sdružení Miroslava Fabiana měla napojit na druhý železniční koridor z Břeclavi do Petrovic u Karviné.

"Umožníme cestujícím z celé Moravy dopravit se ke svému letadlu mnohem rychleji bez toho, aby museli zajíždět do Ostravy," vysvětlil Fabián přínos plánované trati. Na investici už je zpracovaná finanční analýza a studie proveditelnosti. "Náklady na stavbu by měly být hrazeny ze státního rozpočtu i ze zdrojů Evropské unie," dodal.

Moravskoslezský kraj převzal mošnovské letiště v polovině loňského roku s otevřenou náručí. V současné době se dostavuje novou odbavovací halu, která má kapacitu letiště zvýšit ze současných 140 tisíc na 600 tisíc cestujících ročně. Loni zde odbavili 220 tisíc lidí. Výstavbu nové haly za 160 miliónů korun financuje kraj s pomocí peněz z fondů Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám