Hlavní obsah

Novela zvýší limit hotovostních plateb na finančních úřadech

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na finančních úřadech lze od 11. listopadu platit v hotovosti nejvýš 10 000 korun. Vyplývá to z novely zákona o správě daní a poplatků. Opatření však bude mít zřejmě jen krátké trvání, protože další připravovaná novela zákona by ho měla pro příští rok opět zrušit.

Článek

Ministerstvo financí (MF) totiž neuspělo při jednání s bankami o tom, aby neúčtovaly při platbách daní poplatky. Rovněž jednání s Českou poštou o zavedení speciálních složenek pro platbu daní osvobozenou od poplatků zatím nebyla ukončena. Lze tedy čekat, že například daně z příjmů v březnu příštího roku půjde zaplatit na pokladně berního úřadu bez omezení.

Do doby zrušení limitu ale podnikatelé, kteří využívají bezplatných pokladen na berních úřadech, budou muset hradit daně vyšší než 10 000 korun v hotovosti v bance nebo na poště či bezhotovostním převodem ze svého účtu. Ve všech těchto případech je to ale něco bude stát.

Napřesrok už limit 500 tisíc korun

Od roku 2007 bude podle MF zaveden pro platby v hotovosti na finančních úřadech limit 500 tisíc korun, což odpovídá znění zákona o omezení plateb v hotovosti. V dalších letech, v závislosti na tom, jak se budou rozšiřovat možnosti bezhotovostních plateb, se bude tento limit postupně snižovat.

"Je to v zájmu posílení bezpečnosti pracovníků územních finančních orgánů při manipulaci s hotovostí, posílení bezhotovostních plateb a snížení nákladů na zajištění bezpečnosti," sdělil Právu mluvčí MF Marek Zeman. Podle jeho slov jen v loňském roce bylo prostřednictvím přepážek finančních úřadů zaplaceno 10 miliard korun a náklady na zajištění bezpečnosti činily minimálně 50 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám