Hlavní obsah

Internetová sázková kancelář zvažuje žalobu na ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Betandwin provozující sázení na internetu zvažuje podání žalobu na Českou republiku pro poškození dobrého jména firmy. Vadí jí, že z vyjádření ministerstva financí plyne, že provozování internetového sázení v ČR je nezákonné.

Článek

Ministerstvo financí vydalo první vyjádření k internetovému sázení na začátku listopadu. Plyne z něj, že tato činnost je přinejmenším na hraně zákona. Jejich činnost šetří na podnět MF Nejvyšší státní zastupitelství a také finanční úřady.

"Naším cílem není někoho zbytečně sankcionovat, ale ochránit společnost před nežádoucími vlivy nekontrolovaných hazardních her na internetu," uvedl vedoucí Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Pavel Němec. "Loterie a jiné podobné hry je možno provozovat jen na základě povolení. Kdo provozuje hry bez povolení, musí počítat s tím, že bude podle zákona sankcionován," dodal před dvěma týdny Němec.

Působení upravuje evropská legislativa

Pokuty nebo jiné saknce ale zřejmě nejsou na místě. Internetové sázkové společnosti sice nemají v ČR povolení k sázení, podle Betandwinu jej ale ani nepotřebují. Jsou zaregistrovány v jiné zemi EU. Na základě článků Smlouvy o založení Evropského společenství, které ČR vstupem do EU přijala a zařadila je do svého ústavního pořádku, ale může na území ČR podnikat jakákoliv firma založená v jiné zemi EU. "Tyto články mají vyšší právní sílu než zákon o loteriích," sdělil právní zástupce Betandwinu Jindřich Rajchl.

Tu provozuje rakouská společnost, která se obchoduje na vídeňské burze a podle svých slov je tedy pod neustálou kontrolou. Vytváření dojmu, že společnosti, které tuto v Evropě běžnou činnost provozují, jsou pochybné, tedy podle Rajchla není na místě.

Pokud by internetové sázení bylo v ČR sankcionováno, bylo by to pravděpodobně v rozporu s evropskými předpisy o svobodě podnikání a poskytování služeb.

Policie ještě ostřejší

Ještě razantněji pro internetovému sázení vystoupilo policejní prezidium. "Každý, kdo se nechá zlákat různými loteriemi nebo obdobnými sázkovými hrami na internetu, se může stát obětí podvodu a navíc se sám vystavuje nebezpečí trestního postihu," uvedl Milan Dufek z policejního prezidia. Podle něj se podobní provozovatelé dopouštějí tretsného činu neoprávněného provozování loterie a podobné sázkové hry.

Firmy, které sázkové hry po internetu provozují nezaručují zákaz hry osobám mladším 18 let, dostatečnou ochranu hráčů a záruku vložených peněz.

Mladší 18 let

Ministerstvu financí týden po svém prvním vyjádření vydalo upřesňující reakci, z níž plyne, že si nemyslí, že internetové sázení je nezákonné, ale že chce jen zabránit tomu, aby byli čeští provozovatelé v nevýhodě.

Ti podle nynějšího loterijního zákona musí mít povolení MF a odvádět část peněz na veřejně prospěšné účely. "Provozovatelé hazardu na internetu, jelikož nemají svoji činnost povolenu, nemusí odvádět daně, platit správní poplatky a poskytovat peníze na tzv. veřejně prospěšné účely. Jsou tak ve vztahu ke "kamenným" sázkovým kancelářím ve výhodě. Tím, že veškeré zisky realizují jen pro sebe a do svých nákladů nekalkulují povinné odvody, znevýhodňují české provozovatele, kteří mají činnost povolenu a z výnosu  z hazardních her povinné platby platí," uvedl Němec.

Podle něj navíc není dostatečně chráněno to, aby se sázek neúčastnili lidé mladší 18 let. Ani tuto výtku Rajchl nepovažuje za oprávněnou. Jak uvedl, člověk, který chce sázet po internetu se musí zaregistrovat, uvést své jméno a adresu. Pokud vyhraje a chce si výhru vyzvednout, musí firmě poslat kopii osobního dokladu, zda se zeregistrované údaje shodují. Firma tím brání také tomu, aby hráli lidé mladší 18 let.

Jeden soud je už jistý

Problém internetového sázení souvisí zprostředkovaně i s chystaným odvoláním České televize proti miliónové pokutě. Tu ČT dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za to, že vysílala reklamu právě nad Betandwin. Rada to zdůvodnila tím, že vysílala reklamu na společnost, která nemá v ČR povolení pro své služby.

"ČT je přesvědčena, že v této záležitosti neporušila žádný zákon a po doručení písemného rozhodnutí RRTV se proti udělené pokutě odvolá," řekl mluvčí ČT Martin Krafl. Doplnil, že reklama na sázení po internetu není v rozporu s žádným zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám