Hlavní obsah

Stát chce mít přehled o svých dlužnících

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát chce získat přehled o tom, kdo mu dluží nějaké peníze na daních, na sociálním či zdravotním pojištění nebo na příspěvku na politiku zaměstnanosti, jejichž placení je povinné ze zákona. K tomu plánuje vytvoření Registru dlužníků státu, jehož vznik připravuje místopředseda vlády Martin Jahn.

Článek

Dosud takový centrální přehled neexistuje, finanční úřady, správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny si evidují neplatiče samy.

"Prvotním účelem takového registru je usnadnění života podnikatelům, kteří dnes musí, pokud po státu něco žádají, prokazovat tzv. bezdlužnost, tedy že nemají vůči státu žádný dluh. Po vytvoření registru by jim odpadlo obíhání několika úřadů, aby si takové potvrzení sehnali, protože by si stát tuto skutečnost sám snadno ověřil. V druhé řadě pak stát, až získá přehled o svých dlužnících, bude moci snadněji peníze od nich vymáhat," řekl Právu Jahn.

Je přesvědčen, že registr ve svém důsledku pomůže zefektivnit boj proti šedé ekonomice a zlepšit výběr zákonných odvodů státu. V ČR již nyní existuje centrální registr dlužníků bank a leasingových společností. Pro každého, kdo se v něm ocitne, to má tvrdé důsledky. Má ztížený přístup k dalším půjčkám a úvěrům od těchto institucí.

Za rok a půl

Co bude pro podnikatele znamenat, pokud se v objeví v Registru dlužníků státu, zatím Jahn nechce předjímat. Přepokládá však, že se to projeví při zadávání veřejných zakázek nebo při poskytování státních dotací, k jejichž přidělení je již nyní bezdlužnost v některých případech podmínkou.

"Bude záležet na jednotlivých úřadech, jak budou postupovat. Podstatné je to, že budou mít o neplatičích přehled a budou si moci na ně došlápnout," prohlásil Jahn. Podle něho může registr začít fungovat tak za rok či rok a půl, neboť bude nutné k tomu upravit i některé zákony. Například bude nutné změnit pravidla pro zdravotní pojišťovny, které jako veřejnoprávní instituce nemají povinnost zveřejňovat své dlužníky.

"Zdravotní pojišťovny se mohou na projektu dlužníků zúčastnit pouze dobrovolně, případně na základě jednání, které by ministerstvo zdravotnictví vyvolalo," upozornilo vládu ministerstvo zdravotnictví, které proto odmítlo převzít plnou zodpovědnost za přípravu registru za svůj resort.

Ke spolupráci se naopak přihlásilo ministerstvo spravedlnosti, které vyčíslilo dluhy na soudních poplatcích na 4,5 miliardy korun. Jahn však se zahrnutím justičních pohledávek do registru počítá až později. Stejně tak bude muset počkat ministerstvo dopravy s zařazením dluhů na elektronickém mýtném, jehož zavedení se teprve připravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám