Hlavní obsah

Praha je z měst střední Evropy mezi obchodníky nejoblíbenější

– PRAHA

Britská metropole Londýn je stále v čele žebříčku třiceti evropských měst s nejlepšími podmínkami pro obchod. Následuje Paříž a německý Frankfurt. Praha je v žebříčku třináctá a předstihla místa jako Vídeň, Řím nebo Hamburk.

Článek

Žebříček podle průzkumu manažerů firem sestavuje realitní společnost Cushman Healey (C/H). Vzniká podle kritérií, podle nichž jsou manažeři ochotni expandovat s firmou do dalších měst a zemí, například ceny kanceláří, pracovní síly nebo dobrého podnikatelského prostředí.

Praha podle výsledků boduje především kombinací nízké ceny pracovní síly, dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou kancelářských prostor a také příznivým podnikatelských prostředím. Daleko za ní se umístily například Varšava nebo Budapešť. Polská metropole má ale podle zjištění nejlevnější pracovní sílu z evropských velkoměst.

První čtyři místa v žebříčku jsou stejná od roku 1990, kdy společnost s průzkumem začala. Letos se poprvé za dobu jeho existence vyměnila pátá pozice. Dosavadní stálici pátého místa Amsterdam vystřídala španělská Barcelona.

Nejoblíbenější evropské obchodní lokality
městopořadí 2005pořadí 1990
Londýn1.1 .
Paříž2.2.
Frankfurt3.3.
Brusel4.4.
Barcelona5.11.
Amsterdam6.5.
Madrid7.17.
Berlín8.15.
Mnichov9.12.
Zurich10.7.
Praha13.23.
Varšava20.25.
Budapešť21.21.
zdroj: Cushman Healey

Skok o deset míst

Průzkum se věnuje několika kritériím, jedním z nich je i snadnost přístupu na trh. Praha v tomto kritériu v porovnání s loňskem zlepšila své postavení z 25. pozice na 21. opozici. V poměru kvality a ceny kancelářských prostor je Praha třetí v Evropě, nejméně firmy za pronájmy platí v portugalském Lisabonu.

Prahu realitní společnost vyhodnotila jako město, v němž je podmínky pro obchodování zlepšily téměř nejvíce v Evropě. Z 23. pozice poskočila za 15 let o deset míst. Lépe je na tom jen Madrid, který poskočil také o deset míst, ze 17. na sedmé.

Praha se podle manažerů, kteří se průzkumu účastnili, zlepšila i v kvalitě dopravy, nabídky kanceláří, dopravního spojení do jiných zemí a také se zlepšilo životní prostředí. Horší je naopak kvalifikace pracovní síly. Poměr jazykové vybavenosti a ceny prý vždy neodpovídá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám