Hlavní obsah

Pošta musí kvůli SIPO lépe informovat klienty

Právo, Novinky, Jiří Novotný
PRAHA

Zmatky, které v říjnu vyvolaly změny, k nimž Česká pošta (ČP) přikročila v rozesílání složenek Soustředěného inkasa plateb obyvatel (SIPO), byly podle ministerstva informatiky (MI) zbytečné. Způsobila je špatná komunikace s klienty. Pošta změnila termín posílání složenek i jejich podobu, klienty o tom ale neinformovala, ti pak ve schránkách složenky několik dní marně hledali.

Článek

"Ministryně Dana Bérová mluvila o této záležitosti s generálním ředitelem ČP Karlem Kratinou a sdělila mu svůj názor. Kritizovala způsob, jakým ČP ke změně termínu splatnosti SIPO přistoupila. Veřejnost o ní nebyla dostatečně informována. Jsme ale přesvědčeni, že vedení ČP se z této záležitosti poučilo a bude v budoucnu postupovat vstřícněji," řekla Právu mluvčí MI Klára Volná.

Koncem listopadu projedná problémy se SIPO dozorčí rada České pošty, v níž má ministerstvo informatiky výrazné zastoupení.¨

"Žádné změny v SIPO jsme neschvalovali, i když jsme o nich byli informováni. A byli jsme nemile překvapeni," sdělil už dříve ČTK předseda dozorčí rady ČP Libor Svoboda. Dozorčí rada zřejmě uloží vedení ČP, aby komunikaci se zákazníky věnovalo větší pozornost. 

Posun až o pět dnů

Služeb SIPO využívá v Česku 4,1 miliónů plátců, kteří každý měsíc celkem uhradí daným institucím prostřednictvím pošty zhruba osm miliard korun. Rozesílání poukázek SIPO však ČP od října posunula o čtyři až pět pracovních dnů, takže lidé je do schránek dostali později, než byli léta zvyklí.

"K tomuto opatření jsme přikročili proto, aby se v platbách daly dělat co nejaktuálnější změny. Stávalo se třeba, že si člověk kvůli přestěhování odhlásil plyn a elektřinu, a přesto mu za další měsíc přišla složenka. Teď se mohou v SIPO dělat změny i koncem měsíce," vysvětluje mluvčí ČP Ladislav Vančura.

Mluvčí připustil, že pozdějším odesíláním složenek se posunul počátek období, v němž je možné hotovostní platby SIPO uhradit. "Výhody nového SIPO však nad tímto zdánlivým omezením vysoce převažují," prohlásil.

A jaké jsou ty výhody? Na kterékoli poště teď lze požádat o trvalé nebo časově omezené zřízení tzv. kontaktní adresy, na níž budou doklady SIPO zasílány (například do místa přechodného bydliště).

Na vybraných poštách je možné požádat o vystavení náhradního nebo částečného dokladu SIPO (stačí uvést spojovací číslo plátce). Spojovací číslo už není vázáno na adresu a místo bydliště, ale na osobu. Lze tedy na ně navázat všechny hrazené platby a soustředit je do jednoho platebního dokladu (třeba odběr elektřiny v bytě i na chatě).

Za rozhlas a televizi do poloviny měsíce

Na otázku, jak to s rozesíláním složenek SIPO vypadá nyní v listopadu, Vančura odpověděl: "Odesílali jsme je v pondělí a v úterý, takže by je všichni klienti této služby už měli mít v poštovních schránkách. Do 15. listopadu, kdy skončí lhůta pro zaplacení koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi, budou tedy lidé mít dostatek času je zaplatit."

Termín splatnosti poukázky, uvedený na složence, 25. listopadu, je právě kvůli koncesionářským poplatkům nelogický. Lidé SIPO stejně právě kvůli koncesionářským poplatkům musí zaplatit do 15. listopadu.

"Na tuto skutečnost klienty výslovně upozorňujeme na složenkách, které nyní dostali. Od ledna pak bude toto poučení vytištěno na druhé straně složenky," informoval Vančura.

Mluvčí také sdělil, že nové mandátní smlouvy, jejichž součástí jsou i nové obchodní podmínky SIPO, podepsaly všechny organizace bez výhrad a dosud se na Českou poštu se žádnou stížností neobrátily.

Anketa

Měli jste o změnách v SIPO dostatečné informace?
ano
3,7 %
ne
92,1 %
SIPO nevyužívám
4,2 %
Celkem hlasovalo 2349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Posunutí plateb SIPO odporuje zákonu

Česká pošta se od začátku října pokusila zkvalitnit služby Sdruženého inkasa plateb obyvatelstva (SIPO) mimo jiné tím, že posunula splatnost složenek z 15....

Výběr článků

Načítám