Hlavní obsah

Rekordní zbrojařský veletrh zahájily i protesty

Novinky, Jan Chmelíček
BRNO

Dosud největší veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2003 zahájil v pondělí na brněnském výstavišti český premiér Vladimír Špidla. Proti největší akci svého druhu v Evropě, které se účastní oficiální představitelé 14 zemí a vojenští i letečtí přidělenci akreditovaní v Praze, protestovala asi stovka aktivistů.

Článek

Na akci vystavuje 320 firem z 24 zemí. Největším vystavovatelem je Armáda ČR, vystavovatelé Ruska svoji účast letos proti minulému ročníku ztrojnásobili, Slovensko má dvakrát větší expozici než vloni.

Všichni návštěvníci se musí podrobit před vstupem do uzavřené plochy veletrhu bezpečnostním kontrolám. Premiér Špidla při zahájení řekl, že požadavky na reformu Armády ČR odpovídají potřebám České republiky. Bude však třeba modernizovat průmyslovou základnu, což se neobejde bez nákupu licencí a technologií.

Mladí protestovali proti vyzbrojování diktátorů

Stovka aktivistů, převážně mladí lidé, kritizovala, že firmy prezentující se na veletrhu vyzbrojují diktátorské režimy ve světě, a nepřímo se tak podílejí na porušování lidských práv. Akci tvořilo setkání na centrálním náměstí Svobody, pochod městem a rozdávání jídla před výstavištěm. Protest se obešel bez výtržností. "Chceme dosáhnout toho, aby lidé o těchto problémech více diskutovali, což se nám daří," řekl ČTK Viktor Piorecký z ekologicky-sociálního hnutí Nesehnutí, které akci pořádalo.

Vláda bude znovu jednat o stíhačkách v červnu

Špidla řekl, že se musíme poučit z takových projektů jako byla modernizace tanku T-72 nebo výroba bitevníku L-159, ale i z dosavadního průběhu přípravy nákupu nadzvukových stíhaček. "Problematika nákupu těchto letadel je otevřená ve všech variantách a pro všechny zájemce. Vláda má i nadále úmysl zajistit obranu vzdušného prostoru národními silami a prostředky, ale s výrazně nižšími náklady," řekl Špidla.

Na dotaz Práva na tiskové konferenci nepotvrdil, že by vláda uvažovala o nákupu nebo leasingu použitých stíhaček Tornado z Velké Británie. Řekl pouze, že posuzování problému je nyní v rukou odborníků, a že ministr obrany Jaroslav Tvrdík má podle rozhodnutí bezpečnostní rady státu do 30. června předložit vládě návrh dalšího postupu.

Veletrh IDET potrvá do 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám