Hlavní obsah

Zahraniční obchod se v září vrátil do černých čísel

– PRAHA

Obchodní bilance Česka skončila v září přebytkem čtyři miliardy korun. Jde o nejvyšší zářijové číslo v historii ČR. Za devět měsíců roku přebytek dosáhl celkem už 45,3 miliardy korun. Zemi se daří vyvážet především auta.

Článek

V srpnu byl výsledek obchodu po dlouhé době v mínusu, protože se do něj započítal dovoz stíhaček JAS-39 Gripen. [celá zpráva]

Ekonomové očekávali, že první podzimní číslo bude opět kladné, doufali ale až v číslo 7,6 miliardy korun.

"I když se v září vrátil zahraniční obchod do přebytku, jeho výše je pro finanční trhy mírným zklamáním," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

S tím souhlasí i Jan Vejmělek z Komerční banky. "Září bývá díky pozitivní sezónnosti z pohledu zahraničního obchodu tradičně jedním z nejúspěšnějších měsíců v rámci roku," řekl. V plusu skončil záříjový výsledek i loni, vývoz tehdy převýšil dovoz o 2,4 miliardy korun.

Číslo brzdí drahá ropa

Ke kladnému výsledku bilance přispěl obchod se stroji a dopravními prostředky (nárůst o 4,5 miliardy korun), nepříznivě ji naopak ovlivnil zejména obchod s minerálními palivy, především zvýšení dovozu ropy a zemního plynu (zvýšení deficitu o 3,5 miliardy korun).

"Drahá ropa a návazné produkty jako plyn či chemické výrobky se v září evidentně staly pro zlepšování bilance obchodu brzdou," doplnil Sobíšek.

Se státy EU převyšuje vývoz dovoz o 23,2 miliardy korun. Se státy mimo EU je poměr obrácený, dovoz zde převyšuje vývoz o 19,2 miliardy korun.

Bilance se ale zlepšila zejména se Spojenými státy, Francií, Itálií, Polskem, Švédskem a Spojeným královstvím. Zhoršila se s Nizozemskem, Ruskem, Německem a Čínou.

Reklama

Související články

Zahraniční obchod stále trhá rekordy

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5,98 miliardy korun. To je nejlepší květnový výsledek v historii ČR. Rekordních čísel bilance dosahuje už několik...

Výběr článků

Načítám