Hlavní obsah

Martínek chce mladým půjčit 150 tisíc na modernizaci bytů

– PRAHA
Právo, Vladimír Čechlovský

Mladí lidé do 36 let budou mít od ledna možnost získat od státu levnou půjčku na modernizaci bytů a domů ve výši až 150 000 korun. Vládě to navrhne ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD). Původně se počítalo s částkou až 100 000 korun.

Článek

"Jde o to, aby půjčka byla tak vysoká, aby mladým opravdu pomohla vyřešit jejich problémy," řekl Právu ve čtvrtek ministr. Podle jeho slov je ale možné, že vláda tuto sumu ještě navýší na 200 000 korun.

Nová půjčka by měla doplnit dnešní až třísettisícovou půjčku na pořízení bydlení pro mladé. Čerpat obě půjčky ale nebude možné.

Půjčka na modernizaci bude mít dvouprocentní úrok a splatnost do deseti let. Má být například určena na stavební úpravy, opravy fasády a vnitřních omítek, obkladů, stěn, podlah a dlažeb, opravy vnitřních instalací, výměnu a opravy oken, dveří, střech, výměnu kuchyňských linek a van, na připojení domu k veřejným sítím apod.

Úvěr budou moci získat nejen vlastníci a spoluvlastníci bytů a domů, ale také ti nájemci bytů, kteří jsou společníky právnické osoby, jež nemovitost vlastní. Jde nejčastěji o členy družstev, která koupila domy od obcí v rámci privatizace.

Věk do 36 let

Při půjčce 150 000 korun na deset let činí měsíční splátka 1380 korun, při půjčce 100 000 korun je splátka 920 korun měsíčně.

Návrh vládního nařízení je podle ministra v podstatě připraven a brzy bude odeslán do vlády.

Půjčku budou moci získat mladí manželé s dětmi i bez nich a osoba nežijící v manželství, která pečuje alespoň o jedno dítě. Žadatelé musí být mladší 36 let. U manželů musí podmínku splňovat oba partneři. Půjčku bude poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám