Hlavní obsah

Minimální mzda by mohla vzrůst až na 8135 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle přání ministerstva práce se minimální mzda má od ledna příštího roku zvýšit o 6,6 procenta. S dalším zvýšením počítá ministerstvo od července, kdy by měla minimální mzda vzrůst o 6,2 procenta. V příštím volebním roce by se tedy měli občané dočkat zvýšení mezd hned dvakrát. Lidé by tak měsíčně měli od léta mít přinejmenší 8135 korun namísto současných 7185 korun.

Článek

Vyplývá to z návrhu, který ve čtvrtek ministerstvo odeslalo do vnějšího připomínkového řízení. Vládě ho chce předložit do konce listopadu, sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

Od ledna by lidé, kteří pobírají minimální mzdu, měli dostávat měsíčně 7660 korun, místo současných 7185. Minimální hodinová mzda by měla vzrůst o 2,70 koruny na 45,20 Kč. Po druhém, červencovém,  zvýšení by měsíční minimální mzda měla činit 8135 korun a hodinová 49,20 korun.

Růst by mohl být i nižší

Odboráři s návrhem souhlasí, chtějí však, aby mzda vzrostla až na částku 8135 korun už v lednu a růst se nedělil na dvakrát.

Zaměstnavatelé se už nechali slyšet, že částka by měla růst maximálně o 500 korun, nikoliv o navrhovaných 950. Varovali, že výrazný nárůst by zvýšil náklady firem a mohl by vést k propouštění. Že by zvyšování  minimální mzdy nakonec mohl být nižší připouští i ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) Vláda se návrhem bude zabývat v listopadu.

Vývoj minimální mzdy (v korunách)
leden 96leden 01leden 03červenec 05návrh leden 06
výše minimální mzdy22004500570071857660
Zdroj:MPSV

Ministerstvo chce pomocí zvýšení minimální mzdy motivovat občany k práci, namísto pobírání sociálních dávek. "Lidem by se mělo vyplatit pracovat. Neměli by spoléhat na příjmy ze sociálních dávek," řekl Škromach.

ČR by se chtěla příblížit standardu vyspělých zemí EU, kde minimální mzda dosahuje výše zhruba poloviny průměrné mzdy.

Reklama

Související články

Minimální mzda od ledna vzroste jen o 500 korun

Minimální mzda se zvýší od ledna příštího roku o 500 korun ze současných 6200 na 6700 korun hrubého. Rozhodla tak ve středu večer vláda. Znamená to, že ministr...

Minimální mzda se zvýší jen na 7185 Kč

Minimální mzda se v příštím roce nezvýší o 652 koruny, jak navrhoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ale jen o 485 korun. Rozhodla...

ODS by ráda zrušila minimální mzdu

Stínová ministryně sociálních věcí Alena Páralová z ODS navrhuje za svou stranu zrušení minimálních mezd a minimálních mzdových tarifů. Současná vláda naopak...

Výběr článků

Načítám