Hlavní obsah

Skanska zvýšila čistý zisk do září o polovinu

– PRAHA

Největší stavební firma na tuzemském trhu Skanska CZ zvýšila letos do září v České republice a na Slovensku čistý zisk meziročně o polovinu na 1,003 miliardy korun. K výsledkům stále výrazněji přispívá rozvoj aktivit na Slovensku. Tržby se zvýšily téměř o 20 procent na 24,6 miliardy korun.

Článek

Pro příští období má skupina uzavřeny smlouvy na práci za více než 41 miliard korun. Skanska také nabrala nové pracovníky. Počet zaměstnanců se zvýšil o 5,4 procenta na 7006 lidí. "Tržby společnosti rostou rychleji než počet našich zaměstnanců, dosahujeme tedy vyšší produktivity práce, a to se projevuje ve velmi dobrém vývoji zisku," uvedl generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda.

Stále výrazněji se na hospodaření skupiny projevuje rozvoj aktivit na slovenském trhu. "Údaje ze slovenského trhu považujeme za neobyčejně slibné," poznamenal finanční ředitel firmy Miroslav Tvrdý. Tržby na Slovensku vzrostly do září meziročně téměř o 150 procent na zhruba 4,2 miliardy Sk. Čistý zisk dosáhl 80 miliónů Sk, což je meziroční nárůst o 116 procent. Počet zaměstnanců se zvýšil o polovinu na 981 lidí.

"Především však naše zásoba práce na Slovensku vzrostla na více než šest miliard slovenských korun, což je výborný předpoklad pro splnění cílů, které si Skanska na tomto trhu předsevzala," poznamenal Burda.

Sportovní centrum či terminál na letišti

K významným novým zakázkám společnosti Skanska se řadí například průjezd železničním tunelem v Ústí nad Labem, výstavba sportovního centra na Barrandově v Praze nebo nákupního centra v Nitře.

Mezi starší zakázky, na kterých firma aktuálně pracuje, patří nové ústředí ČSOB v Praze Radlicích, Terminál Sever II na letišti v Ruzyni nebo dálnice D2 a tunel Sitina v Bratislavě.

Hospodářské výsledky dnes ohlásila i švédská mateřská společnost. Zisk ve 3. čtvrtletí klesl ve třetím čtvrtletí kvůli loňským vysokým jednorázovým výdělkům na polovinu. Zisk před zdaněním tak dosáhl 1,22 miliardy švédských korun (3,8 miliardy Kč). Tržby ve třetím čtvrtletí klesly o necelé procento na 32,20 miliardy švédských korun.

Koncern Skanska je jednou z největších stavebních společností v Evropě. Působí ve více než 60 zemích a celosvětově zaměstnává přes 75 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám