Hlavní obsah

PKN zřejmě neprodá Benzinu firmě ConocoPhillips

PRAHA

Nový majitel Unipetrol, polská PKN Orlen, zřejmě neprodá část čerpacích stanic Benzina konkurenční firmě ConocoPhillips. To by ale podle předchozí smlouvy měla udělat. Že se tak pravděpodobně nestane, řekl mluvčí polské firmy Dawid Piekarz.

Článek

Benzina je součástí chemického koncernu Unipetrol. PKN ještě předtím, než Unipetrol v soutěži získala, uzavřela s americkou firmou ConocoPhillips smlouvu, že jí část čerpacích stanic prodá. Sám Conoco v ČR provozuje čerpací stanice Jet.

"Unipetrol dospěl k závěru, že zvažovaný prodej části sítě Benzina je v rozporu s jeho strategií," řekl ve středu Piekarz ČTK. Později dodal, že PKN Orlen ale nadále o prodeji jedná. "Zatím definitivní rozhodnutí nepadlo," doplnil Piekarz. Podle místoředsedy představenstva PKN Orlen Cezaryho Smorszczewského firma případně počítá i s arbitráží.

Během prodeje firmy se ale v PKN změnilo vedení a tomu novému už se krok předchozího nelíbí. Naopak by rádo do benzínek investovalo a jejich služby rozšířilo. Podle dřívějších informací Piekarze pro Novinky, by rádi část stanic udělali s dobrými a trochu dražšími službami a část s levnějším benzínem. [celá zpráva] Která část ale převezme název Benzina se zatím neví.

Největší řetězce čerpacích stanic v ČR
název sítěpočet stanic
Benzina305
OMV216
Čepro192
Shell141
Pap Oil137
Agip74
Robin Oil69
Jet (ConocoPhillips)43
Slovnaft ČR42
Esso39
pozn: údaje k 7.10.2005
zdroj: ČAPPO

Velmi podobně to může dopadnout se smlouvami s Agrofertem. I s ním předchozí vedení před koupí Unipetrolu uzavřelo smlouvy, že mu nechá část firem jako je Chemopetrol, Kaučuk nebo Paramo.

Nové vedení PKN se ale vyděsilo nad cenou, kterou by mělo za celkem pět firem dostat. Cena podílů ve firmách je prý třikrát vyšší než dohodnutá suma tři miliard korun. Smlouvy jsou částečně tajné. PKN už řeklo, že raději zaplatí pokutu plynoucí ze smlouvy ve výši dvou miliard korun, než na ni přistoupit. [celá zpráva]

Poláci Unipetrol definitivně získali letos na jaře za 13,05 miliardy korun, další sumu 1,6 miliardy ještě doplatili. Prodej firmy vyšetřuje zvláštní sněmovní komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Agrofert se chce soudit s PKN Orlen

Chemický holding Agrofert je připraven v nejbližších dnech podat návrh na zahájení arbitrážního řízení s polským koncernem PKN Orlen. Ten má podle smluv mezi...

Benzina chce zvýšit podíl na trhu

Čerpacích stanic Benzina by mělo v budoucnu přibýt. Alespoň takové plány v úterý zveřejnila mateřská společnost Unipetrol, vlastněná polským koncernem...

Výběr článků

Načítám