Hlavní obsah

Říjnové hospodaření státu je nejlepší v historii ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát letos do října hospodařil se svým rozpočtem nejlépe v novodobé historii České republiky. Alespoň to tvrdí ministerstvo financí ve výsledcích rozpočtu ke konci října. Skončil v přebytku 15,2 miliardy korun. Na celý rok přitom vláda naplánovala deficit 83,6 miliardy korun.

Článek

Je jasné, že této výše, už deficit nedosáhne, i když ministerstva a jiné státní instituce budou na konci roku zřejmě hojně utrácet.

"Očekávám, že deficit státního rozpočtu v roce 2005 bude nižší, než schválila poslanecká sněmovna a že Česká republika sníží letos deficit veřejných rozpočtů rychleji, než jak nám ukládá Konvergenční program," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Na konci předchozího měsíce září, byl přebytek 25,8 miliardy korun. Za měsíc se tedy přebytek snížil o 10,6 miliardy.

Ministerstvo financí upozornilo, že výsledky bývaly v posledních letech v říjnu dávno v mínusu. Nejvíce to bylo v roce 2003, kdy byl na konci desátého měsíce deficit 82,9 miliardy korun.

Stále vyšší příjmy

Lepší výsledky hospodaření ale nejsou dány tím, že by stát více šetřil. Naopak, výdaje stále rostou, především na sociální dávky. Ještě více ale rostou příjmy. V říjnu stát vybral už o 15 procent více, než v tuto dobu plánoval. Lepší se především výběr daní od podniků a také výběr spotřební daně.

Stát na příjmech do konce října získal 703,4 miliardy korun, vydal 688,2 miliardy korun. Plán je přitom u příjmů na 824,8 miliardy a výdaje na 908,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám