Hlavní obsah

Katastrofy ve světě zřejmě zdraží i pojistky v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dopad světových katastrof na pojistný trh byl letos nejhorší v historii a může způsobit zdražení pojištění majetku i v Česku. Vyplývá to z ankety ČTK mezi domácími pojišťovnami po dalším kole jednání se zajišťovnami o sazbách na rok 2006.

Článek

Zajišťovny zřejmě zvednou pojišťovnám sazby a ty to pak přenesou dál. Více by mohly platit hlavně podniky a porostou zřejmě i pojistky proti katastrofám.

"Již dnes lze s určitostí konstatovat, že letošek se stal z hlediska dopadu katastrof na pojištění tím nejhorším v dějinách. Vedle povodní v Evropě a zemětřeseních v Asii jsou hlavní příčinou hurikány v Americe. Jejich letošní sezona trvá déle než obvykle, počet ničivých hurikánů byl větší než v předchozích letech a zároveň se zvýšila jejich intenzita," uvedl ředitel úseku zajištění České pojišťovny Bohdan Minol.

Druhá největší světová zajišťovna Swiss Re nevidí žádný prostor pro snižování sazeb, ani pro uvolňování podmínek zajistných smluv. Očekává se tak podstatné navýšení sazeb v pojištění majetku a přepravy, obzvlášť na americkém trhu. Na ostatních trzích lze prý očekávat jako nejlepší možný výsledek, pokud sazby zůstanou stejné jako letos.

"Z toho lze vyvodit, že navýšení cen za katastrofické zajistné krytí je aktuální téma i pro český pojistný trh," míní mluvčí Allianz Milan Káňa.

Pojišťovny v ČR sazby výrazně zvyšovaly v roce 2002, kdy velkou část země postihly povodně.

Stejný dopad na všechny

Zajišťovny se nyní rozhodují, zda katastrofy v Asii či Americe budou promítat na celosvětový trh, nebo budou posuzovat jednotlivé regiony zvlášť.

"Každá pojišťovna zřejmě zvolí jiný přístup, některé mohou přenést toto zdražení přímo na klienta, jiné budou schopny vykrýt toto navýšení z výnosů z ostatních druhů pojištění," dodal Minol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám