Hlavní obsah

TI: Městské stavební zakázky jsou neprůhledné

PRAHA

Podle nejnovějšího průzkumu Transparency International je většina stavebních zakázek na komunální úrovni v ČR neprůhledná. Firmy často mají vazby na regionální politiky a úředníky, kteří jim cestu k obecní zakázce usnadní.

Článek

Průzkum TI trval asi půl roku. Týkal se největších měst v ČR - Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Zlína, Plzně, Hradce Králové a Liberce.

Společnost, která trvale upozorňuje na korupci v jednotlivých zemích světa, se zaměřila na zakázky zadané v posledních pěti letech, jejichž hodnota byla vyšší než 30 miliónů korun.

Zakázky dostávají státe titíž

"Výsledek je takový, že na komunální úrovni při zadávání zakázek ve stavebnictví funguje silný klientelismus," řekl David Ondráčka Z TI. Poukázal na to, že většinu zakázek v každém z měst získává omezený počet firem, zhruba jedna až dvě. Například v Praze je to Skanska a Metrostav, v Ostravě Tchas, v Liberci Syner. Podle Ondráčky chybí ve stavebnictví na této úrovni konkurence a města platí za práce více peněz, než by bylo nutné.

O korupci ale TI nenašla žádné přímé důkazy. "Dá se ale říci, že je téměř nemožné, aby neprobíhaly i některé korupční praktiky," poznamenal Ondráčka.

Riziko dodatečných prací

Podle TI je také velmi rozšířený trend prodražovat zakázky dodatečnými prácemi, a tedy i dalšími náklady. Výsledná cena je pak vyšší než ta v soutěži konkurenční. Firmy navíc samy se zakázkami obchodují a dílčí práce si prodávají mezi sebou.

Podle TI by pomohlo, když by rozhodování výběrových komisí bylo veřejné. Zákon o zadávání veřejných zakázek by měl omezit možnost dodatečných prací. Adriana Krnáčová z TI dále soudí, že Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít pravomoc prověřovat hospodaření radnic.

TI nedávno zveřejnila žebříček korupce v jednotlivých zemí světa. ČR je ze 159 zemí na 47. až 50. příčce s Řeckem, Namibií a Slovenskem. Patří mezi země s největší mírou korupce v EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

TI: V Česku bují korupce jako v Namibii

Česká republika má co dohánět při boji s korupcí. Podle v úterý zveřejněného žebříčku korupce mezinárodní organizace Transparency International (TI) je Česká...

Výběr článků

Načítám