Hlavní obsah

Podle ministerstva financí poroste ekonomika výrazněji

PRAHA

Ministerstvo financí (MF) v pondělí uvedlo, že česká ekonomika v následujících třech letech poroste více, než ministerstvo předpokládalo. Růst HDP bude podle MF letos na úrovní 4,8 procenta. MF přitom čekalo, že tento růst bude 4 procenta.

Článek

Růst HDP, který je tažen zejména zahraničním obchodem, by měl podle MF pokračovat i nadále. V příštím roce se sice tempo růstu zpomalí na 4,4 procenta, ale to bude vlivem odeznění jednorázových efektů spojených se vstupem do EU a v důsledku zpožděných efektů současných vysokých cen ropy.

Ministerstvo financí dále uvedlo, že reálná spotřeba vlády by se měla mírně snižovat. "Aktuální makroekonomická predikce potvrzuje všestranně dobrou kondici české ekonomiky a dává dobrý výhled i pro příští rok," uvedl místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pavel Sobíšek z HVB Bank hodnotí tuto prognózu stejně jako předešlé jako konzervativní. Zvýšení odhadu růstu se mu tedy jeví na místě. S výší očekávané inflace ale tolik nesouhlasí. "Mám obavu z podhodnocení inflace na příští rok. Zde se názor MF výrazně odchyluje také od prognózy ČNB, která čeká inflaci vyšší," uvedl Sobíšek.

Nezaměstnanost by měla klesnout, inflace vzrůst

Jak uvedlo MF v tiskové zprávě, růst spotřebitelských cen by měl zůstat spíše mírný a očekávaná míra inflace by tak měla dosáhnout letos 1,9 procenta a v roce 2006 2,5 procenta.

Na druhou stranu by měla klesnout nezaměstnanost. Po dvou letech letos začala nezaměstnanost klesat a tento trendy by měl vydržet i do budoucna. Letos i příští rok by tento pokles mohl udržet úroveň kolem jednoho procentního bodu ročně. Za rok bychom tak mohli podle MF dosáhnout nezaměstnanosti nižší než 7,5 procent.

MF očekává i snížení podílů deficitu běžného účtu na HDP, který vyjadřuje míru vnější rovnováhy. Díky zlepšování obchodní bilance by se toto číslo mělo dostat pod 2,5 procenta.

Reklama

Související články

Ekonomika roste nejrychleji od roku 1996

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 5,1 procenta z revidovaných 4,7 procenta v prvních třech měsících roku. Vyšší meziroční růst...

Výběr článků

Načítám