Hlavní obsah

V příštím telefonním seznamu budou i čísla mobilů

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Mobilní operátoři musejí do konce letošního roku zaslat Českému Telecomu podklady pro chystaný jednotný telefonní seznam. Ten v ČR vůbec poprvé poskytne ucelený přehled o číslech nejen pevných, ale i mobilních telefonů.

Článek

Povinnost předat Telecomu čísla ke zveřejnění stanovil operátorům zákon o elektronických komunikacích, jenž nabyl účinnosti letos v květnu. "Podmínkou je ovšem výslovný souhlas klientů, jinak se v seznamu nesmějí ocitnout," potvrdila včera Právu tisková mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná.

Na dotaz, zda zákon také přesně ukládá, jakým způsobem mají operátoři souhlas získat, Volná odpověděla: Přesně to v něm stanoveno není. Pro nás je podstatné, že takový seznam bude konečně k dispozici."

Vzhledem k volnosti výkladu zákona není divu, že mobilní operátoři volili rozdílný přístup. Eurotel poslal tarifním zákazníkům dopis, v němž je požádal o vyslovení souhlasu se zařazením do jednotného seznamu. Oskar-Vodafone zase informoval, že 1. listopadu zveřejní na svých internetových stránkách formulář, který si lidé budou moci stáhnout a se souhlasným či odmítavým stanoviskem poslat Oskarovi.

T-Mobile změnil svůj přístup

Naopak T-Mobile své tarifní klienty původně informoval, že pokud nechtějí být uvedeni v jednotném seznamu, musí vyjádřit nesouhlas, a když tak neučiní, předá automaticky jejich číslo ke zveřejnění. Nyní ovšem postoj změnil.

"Po konzultaci s právníky jsme dospěli k závěru, že ke zveřejnění čísla musí být dán výslovný souhlas. Proto teď budeme klienty kontaktovat s novou výzvou, zda chtějí využít možnosti být v jednotném seznamu. Když na výzvu nebudou reagovat, pro T-Mobile to bude automaticky znamenat, že si nepřejí zveřejnit své kontaktní údaje," řekl včera Právu mluvčí T-Mobile Jiří Hájek.)

Vydavatelem tištěného jednotného seznamu bude společnost Mediatel, která o tom uzavřela smlouvu s Českým Telecomem. Na internetu a informačních linkách by se mobilní čísla mohla objevit již koncem letošního roku. Jejich první várku totiž Eurotel i Oskar-Vodafone zašlou Telecomu koncem listopadu a T-Mobile v prosinci.

V České republice mají mobilní operátoři téměř jedenáct miliónů klientů. Penetrace, tedy počet mobilů ve srovnání s počtem obyvatel, přesáhla v naší zemi 105 procent. Zatímco však někteří lidé vlastní řadu SIM karet, zhruba pětina obyvatel ČR dosud nepovažovala za nutné si mobilní telefon pořídit.

Možnost se zviditelnit

Podle zákona o elektronických komunikacích se v jednotném seznamu i na internetu mohou objevit pouze čísla tarifních klientů, tedy lidí, kteří platí měsíční paušál. Uživatelů předplacených karet se to netýká.

Na dotaz Práva, jaké procento z mobilních čísel by seznam mohl obsahovat, odpověděl Hájek: "Zatím to nedokáži odhadnout, bylo by to věštěním z křišťálové koule."

Podle Hájka lze očekávat, že možnosti být v jednotném seznamu využijí zejména menší firmy a živnostníci. Pro ně to bude vítaná možnost se zviditelnit, propagovat své služby a zvýšit obrat. Naopak u velkých firem, mezi jejichž zaměstnanci jsou stovky služebních mobilů, půjde zřejmě jen o několik kontaktních čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám