Hlavní obsah

PKN chce investovat do Benziny, podle smlouvy má ale část prodat

Novinky, jva
PRAHA

Polský koncern PKN Orlen, majitel Unipetrolu, je ve složité pozici. Nové vedení chce v ČR rozšířit počet svých pump Benzina, předchozí vedení ale podepsalo smlouvu o prodeji třetiny stanic společnosti ConocoPhillips. PKN také uvažuje o tom, že Benzinu rozdělí na dvě společnosti - s dražším benzínem a lepšími službami a levnějším benzínem.

Článek

V původní smlouvě se PKN Orlen a společnost ConocoPhillips zavázaly, že podniknou veškeré možné legální prostředky, aby byla prodána část aktiv Unipetrolu právě společnosti ConocoPhillips. To nejen že nové vedení polské společnosti přijde jako nelogický krok, ale pochopitelně se mu to nelíbí.

"Pro nás je velmi obtížné plně pochopit logický výklad této smlouvy, zvláště když bereme na zřetel fixní cenu uvedenou ve smlouvě," uvedl pro Novinky tiskový mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz. V současnosti proto PKN Orlen jedná s ConocoPhillips a věří, že se obě strany dokáží dohodnout. Americký ConocoPhillips v ČR nyní provozuje čerpací stanice Jet.

Prodej musí schválit ÚOHS

O povolení koupě čerpacích stanic požádala společnost ConocoPhillips Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten 6.října zahájil v této věci správní řízení. [celá zpráva] ÚOHS má na zpracování žádosti 30 dní, více informací tedy bude k dispozici počátkem listopadu. Pokud by k prodeji pump došlo, přišla by Benzina o dominantní postavení na trhu co do počtu čerpacích stanic.

Největší řetězce čerpacích stanic v ČR
název sítěpočet stanic
Benzina305
OMV216
Čepro192
Shell141
Pap Oil137
Agip74
Robin Oil69
Jet (ConocoPhillips)43
Slovnaft ČR42
Esso39
pozn: údaje k 7.10.2005
zdroj: ČAPPO

Benzina levnější a dražší

Před týdnem představilo vedení PKN Orlen plán, který by měl zlepšít spolupráci mezi polským koncernem a českým holdingem Unipetrolem. Hlavní osou Unipetrolu by tak měly zůstat společnosti Česká rafinérská, Paramo, Chemopetrol, Paramo Trysk, Benzina a Spolana. V případě Benziny chce Orlen mimo jiné zvýšit její podíl na maloobchodním prodeji paliv v ČR. Ten by měl ze současných přibližně 10 procent vzrůst na dvojnásobek.

Podle PKN Orlen by se měly čerpací stanice Benziny rozdělit na dva typy a to na pumpy pro náročné a na pumpy pro ty, kteří shánějí nejlevnější benzín. Která z těchto dvou sítí ponese tradiční název Benzina zatím ještě není jisté. Podle Piekarze je potřeba tuto záležitost podrobit analýze a pak společné diskusi s vedením Unipetrolu a Benziny.

PKN Orlen není v této situaci poprvé. "Situace Benziny je podobná té, které jsme už čelili, máme zkušenosti a můžeme také užít strategii, kterou zavádíme v Polsku, zahrnující síť čerpacích stanic dvou značek," vysvětlil Piekarz.

Reklama

Související články

Čerpací stanice Aral koupila OMV

Rakouská společnost OMV koupila od britské firmy BP sedmdesát čerpacích stanic Aral v České republice. Kolik za ně zaplatila, nezveřejnila. Cena...

ÚOHS zkoumá převzetí stanic Benziny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil 6. října správní řízení ve věci prodeje části čerpacích stanic společnosti Benzina a Paramo Trysk firmě...

PKN Orlen doplatí peníze za Unipetrol

Polský petrochemický koncern PKN Orlen v pondělí ohlásil, že souhlasí s doplatkem za státní podíl v českém holdingu Unipetrol. Podle auditu, který...

Výběr článků

Načítám