Hlavní obsah

KBC uvažuje o koupi menšinového podílu v ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Belgická banka KBC uvažuje, že od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) odkoupí minoritní podíl v ČSOB. Tím chce rozšířit své aktivity ve střední Evropě. KBC již v ČSOB vlastní většinový podíl.

Článek

KBC chce své zájmy prosazovat zejména v Polsku a na Slovensku, ale uvažuje i vykoupení malých podílů v ČSOB. Pro agenturu Reuters to uvedl zdroj z ČSOB, který je s plány banky obeznámen. Hodnota podílu, který vlastní EBRD se odhaduje na 300 miliónů dolarů (přibližně 7,5 miliardy korun), to odpovídá 7,5 procentům ČSOB.

Belgická banka patří mezi největší bankovní a pojišťovací skupiny jak v Belgii, tak ve střední a východní Evropě. Zároveň spravuje aktiva a působí i v malém bankovnictví. Tržní hodnota KBC se pohybuje okolo 25 miliard eur, zaměstnává přibližně 50 000 lidí a má asi 11 miliónů klientů.

Za prvních šest měsíců tohoto roku vytvořila KBC konsolidovaný zisk ve výši 1,25 miliardy eur (přibližně 37 miliard korun). Oproti stejnému období minulého roku to je nárůst o 55 procent. Skupina ČSOB vykázala v prvním pololetí zisk 6,81 miliardy Kč, což je nárůst o 73 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám