Hlavní obsah

Hypermarkety: Urban přitvrdí

Právo, Monika Ginterová
PRAHA

Hypermarkety musíme usměrnit. Tvrdí to ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v pondělním obsáhlém rozhovoru pro přílohu Firma v deníku Právo. Připouští, že zákonem stanovené pokuty jsou dnes pro takové giganty poměrně nízké, a že řetězce často zneužívají dominantního postavení ve vztahu k dodavatelům.

Článek

Současná pozornost, která je hypermarketům pochopitelně značně proti srsti, se tak od otázky kvality prodeje posouvá také směrem k obchodním praktikám. "Není možné, aby u rychloobrátkového zboží byly lhůty splatnosti devadesát dnů a více. To by měl vyřešit zákon," zdůrazňuje v pondělním Právu, příloze Firma, ministr Urban. Jeho úřad zároveň konečně přemýšlí, "jak docílit toho, aby se v řetězcích prodávalo více potravin vyrobených v Česku." Možnosti v Unii jsou ale nyní už podle Urbana omezené.

Ministr tak reaguje mimo jiné na schůzku se šéfem Ahold Central Europe Jacquot Boelenem minulý týden, při níž tento muž č.1 v sítích Hypernova, Albert a nyní také nově Julius Meinl, měl vysvětlit jaká učiní opatření, aby se již neopakovala závažná pochybení při prodejích.

Příloha Firma připomíná, že ČOI u čtvrtiny z 550 kontrol provedených v prodejnách řetězce Ahold odhalila opakované prohřešky. Série kontrol ukázala, že dochází zejména k předražování nákupů, a to i v řádu několika set korun. Zároveň se pozastavuje nad tím, že Boelen se nechtěl k záležitostem veřejně vyjadřovat. Urban prohlásil, že takto bude chtít jednat i se šéfi dalších sítí hypermarketů.

V pondělním Právu, příloze Firma čtěte:
Čína útočí: jak se bránit?
Změní se zákon o rozhodčích řízeních?
Invex je hitparáda řešení
Ignorace úředníků je pekelně drahá
Najmul si psa a pokousal ho berňák
Jak napsat podnikatelský plán
Nové poptávky firem ze světa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám