Hlavní obsah

Celníci nasadili do boje s pašeráky obří rentgen

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Obří mobilní rentgen na kontrolu kamiónů a kontejnerů je novou zbraní českých celníků v boji proti pašerákům. Zařízení, které je zatím jediné svého druhu ve střední Evropě, vyzkoušeli celníci o víkendu na dálničním hraničním přechodu Rozvadov.

Článek

"Rentgen dokáže během několika minut prohlédnout celý náklad kamiónu a nebo kontejneru a vyhodnotí, zda není v nákladu jiné zboží než je deklarováno. Dále zjistí případné tajné schránky nebo jiné úpravy vozidla k ukrytí kontrabandu. Vše je okamžitě vidět na počítačových monitorech v kabině, která je součástí mobilního zařízení," řekla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Podle tak odpadají zdlouhavé fyzické kontroly nákladu.

Rentgen slouží především k tomu, aby odhalil zboží, které se nesmí přepravovat v rámci Evropské unie jako jsou drogy, vojenský nebo radioaktivní materiál, odpady či chráněná zvířata "Výhodou je jeho mobilita. Takže se dá využít nejen na hranicích ale i na letištích, kontejnerových překladištích nebo přímo na silnicích," dodala Blahutová.

Řidiči považovali rentgen za myčku

Řidiči náhodně vytipovaných kamiónů na nezvyklé monstrum reagovali překvapeně. "Myslel jsem si nejdříve, že je to myčka. Až pak mi celníci vysvětlili, že jde o rentgenovou prohlídku. Nikde v Evropě jsem nic podobného neviděl," řekl slovenský šofér.

Rentgen na podvozku vozidla |Mercedes obsluhují tři lidé a mohou ho využívat nepřetržitě 24 hodin. Při spuštění zařízení musí řidič kontrolovaného kamiónu opustit kabinu. "Rentgen vydává záření srovnatelné s roční limitem na jednoho člověka," vysvětlila Blahutová. Cena mobilního rentgenu se pohybuje v řádově desítek miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám