Hlavní obsah

Sněmovna přes veto prezidenta schválila zemědělský zákon

– PRAHA

Poslanci v pátek přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a přijali novelu zákona o zemědělství. Zákon, který podle odpůrců zavádí neefektivitu, prosadili poslanci i navzdory Senátu.

Článek

Dolní komora se pro přijetí vyslovili hlasy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Všichni přítomní poslanci zmíněných stran pro zákon zvedli ruku a podpořili tak přijetí normy celkem 124 hlasy. Proti byli poslanci US-DEU, ODS a i nezařazený poslanec Tomáš Vrbík.

Prezident Klaus na zákoně kritizoval zejména to, že do našeho právního řádu vnáší neefektivní a zastaralé principy zemědělské politiky Evropské unie. "Tedy té politiky, o jejíž nezbytné reformě se v Evropě již dlouho hovoří," dodal dříve prezident republiky.

Norma, která by měla zpřesnit poskytování dotací, povolování a rušení oprávnění k podnikání v zemědělství a zpřesňuje státní dozor nad ochranou spotřebitele, se nelíbila ani Senátu. Sněmovna již dříve ale přehlasovala i horní komoru.

Klausovi se také nelíbil i rozkol mezi oběma komorami parlamentu. I to byl jeden z důvodů, proč prezident novelu odmítl podepsat. "To ukazuje, že je i podle názoru zákonodárců tento zákon sporný," uvedl tehdy prezident.

Další výhrada, kterou hlava státu k zákonu měla, spočívala v tom, že zákon o zemědělství neprošel standardním připomínkovým řízením a byl předložen jako poslanecká iniciativa.

Reklama

Související články

Klaus vetoval zákon o zemědělství

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o zemědělství. Podle něj zákon komplikuje pondikání v zemědělství. Prezidentovi...

Výběr článků

Načítám