Hlavní obsah

Čepro chce investovat do čerpacích stanic

PRAHA

Do roku 2010 hodlá státní společnost Čepro investovat do své sítě čerpacích stanic EuroOil přibližně 375 miliónů korun. Peníze společnost použije na rekonstrukci stávajících a na výstavbu nových pump. Stát zároveň navýší základní kapitál Čepra o tři miliardy korun.

Článek

Podle tiskového mluvčího firmy Tomáše Zikmunda by každým rokem měly vzniknout tři až čtyři nové stanice. Žádnou výraznější výstavbu prý společnost nechystá. V současnosti vlastní Čepro 192 čerpacích stanic.

Největší řetězce čerpacích stanic v ČR
Benzina305
OMV216
Čepro192
Shell141
Pap Oil137
Agip74
Robin Oil69
Jet (Conoco)43
Slovnaft ČR42
Esso39
zdroj: ČAPPO

Čepro podpoří vláda

Česká vláda na svém středečním jednání zároveň rozhodla, že zvýší základní kapitál státní společnosti o 3 miliardy korun. Podle tiskové zprávy ministerstva financí vedla k tomuto rozhodnutí investiční situace Čepra. Jeho skladovací kapacita a produktovodní síť je již na hranici životnosti.

Ačkoliv v letech 1999 až 2003 se Čepru hospodářsky dařilo, zdroje takto získané investovala společnost do získání finanční stability v oblasti základních obchodních a udržovacích aktivit. V letech 1994 až 1998 to její výsledky totiž neumožňovaly.

Takto investované peníze pak umožní Čepru plnit jeho základní poslání, tím je ochrana a obměna státních hmontých rezerv.

Čepro také musí investovat do nádrží, dávkování, měření, kontrolních a řídících systémů pro zajištění mísení. To je nutno udělat s ohledem na směrnice Evropského parlamentu a Rady o podpoře využívání biopaliv a jiných obnovitelných pohonných hmot v dopravě. Česká republika musí na základě této směrnice do konce letošního roku nahradit dvě procenta veškerých benzínů a nafty bio složkami.

Reklama

Související články

Čepro dostalo na provoz úvěr 2,5 miliardy

Firma Čepro dostala od České spořitelny a Komerční banky úvěr ve výši 2,5 miliardy korun na svůj provoz a investice. Firma čelí u soudu pohledávkám za několik...

Dozorčí rada Čepra odvolala ředitele Kadlece

Dozorčí rada společnosti Čepro ve čtvrtek odvolala generálního ředitele a předsedu představenstva Tomáše Kadlece. Ze čtyřčlenného představenstva odchází...

Výběr článků

Načítám