Hlavní obsah

ODS opět volá po zrušení některých daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ODS předložili vládě návrh na zrušení třech daní. Konkrétně dědické, darovací a daně z převodu nemovitosti. Skoro stejný návrh přitom v prosinci roku 2003 již Sněmovna zamítla hned v prvním čtení. Pro tehdy byli jen členové ODS. Vláda se tímto návrhem bude zabývat ve středu. Je pravděpodobné, že ho odmítne.

Článek

ODS tvrdí, že výnosy z uvedených daní jsou vzhledem k administrativním nákladů jejich vybíraní velmi nízké. Občanští demokraté tvrdí, že na těchto daních se v roce 2004 vybralo přibližně 10,4 miliardy korun, tedy 1,44 procenta všech daňových příjmů.

Na dani dědické vybral loni stát zhruba 100 miliónů korun, na dani darovací pak něco málo přes 800 miliónů a na dani z převodu nemovitosti zbylých 9,46 miliardy.

Daní proti utužování rodinných vazeb

Proti dědické dani má ODS výhrady i morální. Podle nich působí daň proti vytváření a udržování majetkových hodnot a proti utužování rodinných vazeb a vztahů. "Odbourání této daně povede ke zjednodušení daňového systému ČR a sníží náklady na správu daní," tvrdí ODS.

Výběr daně darovací je pak podle ODS částka s ohledem na nákladnost správy této daně zcela bezvýznamná. Od zrušení daně z převodu nemovitosti si občanští demokraté slibují, že pomůže nastartovat trh s nemovitostmi a že rozhýbe trh s byty.

Reklama

Výběr článků

Načítám