Hlavní obsah

Írán přestal obchodovat s Českou republikou

TEHERÁN

Írán ve středu zastavil dovoz z České republiky, Velké Británie, Jižní Koreje a Argentiny. Pravděpodobně to je následek negativního postoje zmíněných zemí k íránskému jadernému postoji. Česko letos vyvezlo do Íránu zboží v přepočtu za zhruba dvě miliardy korun.

Článek

Dovoz byl do srpna ve výši 9,7 miliónu dolarů, což je přibližně 240 miliónů korun. O embargu na argentinské a české produkty přinesl ve středu zprávy íránský list Farhang-e Ašti.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy nemají české úřady o rozhodnutí Íránu zatím žádné oficiální informace. V této chvíli zjišťuje ministerstvo více informací přes kolegy na ministerstvu zahraničních věcí. "Pokud se tak Írán opravdu rozhodl, tak by toto omezení zkomplikovalo jeho vztahy s Evropskou unií, která má společnou obchodní politiku," řekl Tlapa.

Ačkoliv celkový objem obchodu s Íránem není nijak závratný, existují komodity, které jsou na íránském trhu velmi úspěšné, jako například kolejnice. Omezení  vzájemného obchodu tedy určité české firmy mohou výrazněji pocítit, uvedl tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Již v září Írán oznámil, že uvažuje o použití restrikcí v mezinárodním obchodě se zeměmi, které zvedly ruku pro to, aby Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) předložila Radě bezpečnosti OSN problém kontroverzního jaderného programu Teheránu. MAAE tuto rezoluci přijala 24. září. Západní svět podezírá Írán, že vyvíjí nukleární zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám