Hlavní obsah

Kyocera zahájila v Kadani výrobu solárních panelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Japonský gigant Kyocera Corporation zahájil ve středu v průmyslové zóně v Kadani na Chomutovsku výrobu solárních panelů. Celkové investice dosáhly 200 miliónů korun. Na Chomutovsku, kde je bez práce přes deset tisíc lidí, zaměstná Kyocera do tří let 300 lidí.

Článek

Podle předpokladů společnosti by měl po spuštění kadaňského závodu vzrůst podíl Kyocery na evropském trhu ze současných 16 na 21 procent. Ve světovém měřítku by to pak znamenalo zlepšení z 11 na 18 procent.

Závod v Kadani vyprodukuje ročně solární panely o výkonu 100 megawattů. Za dva roky tak vyrobí panely se stejným výkonem jako jeden blok elektrárny Tušimice. "Věříme, že ekonomický rozvoj může být v souladu se životním prostředím," řekl generální ředitel divize výroby solární energie Isao Ike Jukawa.

Spuštění závodu vítají i zástupci CzechInvestu. "V souvislosti s rostoucími cenami ropy, problematikou skleníkového efektu a znečišťování ovzduší obecně roste význam využívání alternativních zdrojů energie. A proto je pro Českou republiku takový typ projektu zajímavý a perspektivní," upozorňuje projektový manažer CzechInvestu Radek Zatloukal.

Kyocera neinvestuje v Česku poprvé. V roce 1992 založila v Lanškrounu společnost AVX Czechoslovakia, nyní AVX Czech Republic s.r.o.

KYOCERA Corporation

  • mateřská firma skupiny Kyocera Group
  • založena v roce 1959
  • zaměstnává cca. 60 000 lidí
  • roční obrat cca. 10 mld. eur
  • vyrábí solární systémy, telekomunikační vybavení, kopírky, laserové tiskárny , polovodičové součástky, elektronické komponenty a průmyslovou keramiku

Japonské společnosti jsou hned po německých druhým největším investorem v České republice, uvedl Josef Lébl, poradce generálního ředitele CzechInvestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám