Hlavní obsah

Zisk Intelu vzrostl na dvě miliardy, vyhlídky ale zklamaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americká společnost Intel, největší světový výrobce počítačových čipů, vykázal ve třetím čtvrtletí tohoto roku zisk ve výši dvě miliardy dolarů (přibližně 50 miliard Kč). Proti loňskému třetímu kvartálu, kdy zisk dosáhl 1,91 miliardy dolarů, to je však malé zlepšení. Intel zvýšil i tržby a to o celých 18 procent na 9,96 miliardy dolarů, budoucnost však může přinést problémy.

Článek

Intel má totiž problémy uspokojit vysokou poptávku. V USA v poslední době je velmi silný zájem o osobní počítače a Intel nedokáže vyrábět požadované množství mikroprocesorů a čipových sestav. Investoři a analytici se tak obávají, že tím žene vodu na mlýn svého největšího konkurenta Advanced Micro Devices (AMD), ke kterému se v případě nedostatku produktů Intelu zákazní pravděpodobně obrátí.

"Je zde ten problém s dodávkami a každý chce vidět, jak to ve čtvrtletí zvládnou. Věřím, že otázku zásobování čipovými sestavami vyřeší," prohlásil analytik investiční společnosti RBC Capital Markets Apjit Walia. Jiní analytici ale upozorňují, že by tento problém mohl být důvodem k prodeji akcií Intelu.

Zisk na jednu akcii meziročně vzrost o dva centy z 30 na 32 centů. Tento výnos v sobě již sice zahrnuje 2 centy z každé akci, které šly na urovnání soudních sporů. Oproti druhému čtvrtletí ale zisk na jednu akcii poklesl o jeden cent.

Intel potíže netají

Problém s dodávkami přiznal i finanční ředitel Intelu Andy Bryant. Podle jeho slov sice společnost reagovala již lépe na poptávku po mikroprocesorech, ale na poptávku po čipových sestavách pružně reagovat nedokáže. "Kdybychom měli víc čipových sestav, tak bychom dodávali víc čipových sestav," uvedl Bryant.

Nicméně i přesto podnik prodal rekordní objem mikroprocesorů, čipových sestav, paměťových čipů flash a dalších produktů. Intel dosáhl i rekordního prodeje v několika jednotlivých zemích, například v Číně a Indii. Na tiskové konferenci to uvedl výkonný ředitel společnosti Paul Otellini.

Od začátku roku prodal Intel milión duálních procesorů, což jsou mikročipy s dvojím jádrem. Intel očekává, že do konce roku jich prodá ještě jednou tolik. Podnik ovládá přibližně 80 procent trhu s mikroprocesory, investoři ale budoucnost příliš růžově nevidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výrobce procesorů AMD ohlásil rekordní zisky

Výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices oznámil tržby za třetí čtvrtletí tohoto roku. Jen za toto období prodala firma produkty za 1,52 miliardy dolarů,...

Výběr článků

Načítám