Hlavní obsah

Benzina chce zvýšit podíl na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čerpacích stanic Benzina by mělo v budoucnu přibýt. Alespoň takové plány v úterý zveřejnila mateřská společnost Unipetrol, vlastněná polským koncernem PKN Orlen. Vedle pump s tradičním názvem Benzina chce Unipetrol představit novou síť s levným palivem. Rozšíření by mělo probíhat jak výstavbou nových tak koupí některých konkurenčních stanic. PKN Orlen přitom ale jedná s ConocoPhilips o odprodeji asi stovky čerpacích stanic Benzina.

Článek

Podle generálního ředitele Unipetrolu Marka Mroczkowkeho by měla Benzina podíl na prodeji paliv minimálně zdvojnásobit. V současnosti je její podíl zhruba desetiprocentní a patří ji tak druhé místo za rakouskou OMV.

Benzina zůstane

Toto posílení pozice Benziny na českém trhu je součástí plánu zvaného Partnerství, který v pondělí představilo vedení PKN Orlen. Ten počítá, že hlavní osou holdingu Unipetrol budou společnosti Česká rafinérská, Paramo Pardubice, Chemopetrol Litvínov, Spolana Neratovice, Paramo Trysk a právě Benzina.

Benzina by také měla představit dva druhy čerpacích stanic. Jedny by byly zaměřeny na náročnější řidiče, kteří vyžadují vyšší komfort a druhé by se soustředily na ty, kteří prahnou po co nejlevnějším palivu. Ačkoliv ještě není jasné, pod jakými názvy budou oba typy pump na trhu vystupovat, tradiční název Benzina nezmizí. "Značka Benziny zůstane zachována," ujistil Mroczkowski.

S Aralem to nevyšlo

Unipetrol už chtěl pumpy Aralu, ale 70 čerpacích stanic této značky získala rakouská společnost OMV. [celá zpráva] Přesto je přesvědčen, že další možnosti nákupu přijdou. Síť čerpacích stanic je podle Mroczkowskeho nesourodá a tak se dá čekat, že některé pumpy budou na prodej.

Majitel Unipetrolu PKN Orlen ale zároveň jedná o prodeji zhruba stovky čerpacích stanic, což představuje přibližně 30 %, které patří Benzině, koncernu ConocoPhillips. S tím se totiž domluvil ještě před privatizací Unipetrolu. Nyní se ale polské straně zdá dříve domluvená cena příliš nízká a tak s americkým ConocoPhillips dále jedná. Podrobnosti vedení Orlenu odmítlo sdělit.

ConocoPhilips v minulém týdnu požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o povolení koupě čerpacích stanic Benzina. [celá zpráva]

Anketa: nejnavštěvovanější Shell a OMV

Podle ankety na serveru Novinky.cz čtenáři nejčastěji navštěvují čerpací stanice Shell. Z více než 1200 čtenářů dalo těmto čerpacím stanicím svůj hlas bezmála 31 procent. Na druhém místě se umístila OMV (převzala pumpy Aral) s 24 procenty. Benzině patří se 13 procenty čtvrtá příčka za sítí Jet, kterou nejčastěji navštěvuje téměř 16 procent čtenářů serveru Novinky.cz.

Výsledek ankety: Kterou z uvedených čerpacích stanic navštěvujete nejčastěji?
Shell30,94
OMV (a Aral)24,01
Jet15,76
Benzina13,04
Esso3,71
Agip3,47
Robin Oil2,81
Slovnaft ČR2,23
Čepro2,06
Pap Oil1,98
v procentech, Hlasovalo 1212 čtenářů, Zdroj: Novinky.cz

Reklama

Související články

Cena za Unipetrol bude o 1,645 miliardy vyšší

Polský koncern PKN Orlen by měl za státní podíl v Unipetrolu zaplatit o 1,645 miliardy korun více, než kolik dosud uhradil. Vyplývá to z výsledků dodatečného...

Výběr článků

Načítám