Hlavní obsah

WTO: EU by měla pružněji otvírat zemědělské trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy v úterý prohlásil, že Evropská unie musí v klíčových globálních jednáních o liberalizaci obchodu prokázat pružnost v otevírání svých zemědělských trhů dovozu.

Článek

Lamy, který dříve působil jako obchodní komisař EU, připomněl, že nejbližší jednání, které předchází ministerské konferencí WTO v Hongkongu, je zaměřit na zemědělské subvence. "Je důležité, aby v tomto sektoru nastala rovná konkurence," řekl Lamy na konferenci evropských zemědělců.

Současný obchodní komisař EU Peter Mandelson požaduje od Francie a dalších zemědělských států EU, aby ho příliš nelimitovaly v jednáních v rámci WTO. "Určitě by bylo špatnou reakcí a pro EU strašným omylem ztratit důvěru a polevit při prvním náznaku závažného posunu v jednáních," uvedl Mandelson dnes v Lucemburku na zasedání ministrů zahraničí a obchodu EU.

Mandelsonovy návrhy se hrubě nelíbí právě Francii a její prezident Jacques Chirac dokonce obvinil Evropskou komisi, že nedbá zájmů členských zemí. Podle premiéra Dominique de Villepin ignoruje Mandelson limity stanovené vládami EU. To však Mandelson odmítl.

EU je moc protekcionářská

Během jednání s WTO navrhla Evropská unie snížení zemědělských subvencí o 70 procent a redukci nejvyšších zemědělských cel na poloviční výši. USA a rozvojové země však od Evropy požadují více.  USA totiž hodlají zásadně přehodnotit zákony pro zemědělské subvence, které se v minulých letech výrazně zvýšili. Lamy dnes tyto poslední zemědělské návrhy USA uvítal a nazval je "rozhodujícím krokem".

Američtí farmáři by tak měli v rámci podpory v příštích pěti letech dostat od Spojených států o 60 procent méně. Za to ale požadují výraznější omezení dotací od Evropské unie a Japonska, které podporují a chrání farmáře mnohem více než Amerika.

Na jednání v Hongkongu se bude rozhodovat o osudu celého takzvaného Katarského kola obchodních jednání. To by mělo snížením obchodních bariér dát významný růstový impuls celé světové ekonomice. Kolo by mělo pomoci zejména rozvojovým a chudým zemím, které od bohatých čekají otevření zejména zemědělských trhů výměnou za liberalizaci svých trhů zboží a služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám