Hlavní obsah

Maloobchod v srpnu výrazně rostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tržby maloobchodu se v srpnu meziročně zvedly o 5,9 procenta. To představuje nejvyšší růst od listopadu roku 2004. Nejvíce se na něm podílel prodej textilu a obuvi. Uvedl to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy rostl maloobchod meziročně o 4,2 procenta. Letošní srpen měl oproti tomu loňskému o jeden pracovní den více. Meziměsíčně očištěný růst dosáhl 1,1 procenta.

Lidé utráceli výrazně více i v motoristickém segmentu, reálně o 7,0 procenta. Ten se do maloobchodu normálně nepočítá. Pokud se ale sečte růst v maloobchodě včetně motoristické segmentu, je meziroční růst 6,3 procenta.

V nespecializovaných prodejnách rostly tržby o 3,9 procenta, přitom vyšší nárůst vykázaly prodejny s převahou nepotravinářského zboží než v prodejnách s převahou potravin. Ve specializovaných prodejnách se výrazně zvýšil prodej u prodejen potravin a to o 8,3 procenta.

Lidé nejvíce utráceli za textil a obuv, kde tržby vzrostly o 15,9 procenta. Na odbyt šla i elektronika, železářské zboží, nábytek a další zboží pro domácnost.

Růst nevydrží toto tempo dlouho

Podle ekonomů ale tento trend nebude dlouho pokračovat. Podle Pavla Sobíška z HVB Bank vysoký růst maloobchodu způsobil větší počet pracovních dní a chladnější počasí, které hnalo turisty spíše do obchodů než za památkami.

"Ani jeden ze dvou hlavních tahounů srpnových tržeb, tedy vyšší počet pracovních dní a vyšší prodej nových aut, není přenosný do dalšího měsíce," doplnil Sobíšek.

Ani David Navrátil z České spořitelny si nemyslí, že růst tento trend udrží. "Růst cen benzínu (minulý měsíc), plynu (říjen a leden), elektřiny, TV poplatků a spotřební daně z cigaret (leden), na to naváže MHD... to vše zatíží rodinné rozpočty a na další nákupy zbude méně peněz," uvedl Navrátil.

Také podle Anne-Francoise Blüherové z Komerční banky se dá předpokládat pokles tempa růstu. "V dalším měsíci očekáváme opět desceleraci díky slabším prodejům aut a nižšímu počtu pracovních dnů," řekla analytička KB.

V EU nejlepší Lotyšsko

Podle Eurostatu vzrostly meziročně kalendářně očištěné maloobchodní tržby v celé Evropské unii o 2,2 procenta. Nejlepší výsledky vykázaly Lotyšsko (o 22,6 procenta), Litva (o 14 procent) a Slovinsko (o 13,8 procenta). Naopak snížení tržeb v srpnu pozorovali v Lucembursku (o 4,4 procenta) a v Německu (o 0,8 procenta)

Reklama

Výběr článků

Načítám