Hlavní obsah

Ahold dostal rekordní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká obchodní inspekce pro opakované porušování zákona o ochraně spotřebitele potrestala společnost Ahold Czech Republic pokutou jeden milión korun. Ahold provozuje v České republice sítě Hypernova a Albert.

Článek

Podle ústředního ředitele ČOI Jiřího Pěkného nevyhověla společnost Ahold ve čtvrtině z 550 kontrol, které inspektoři v jejích prodejnách vykonali. Důvodem pro udělení pokuty bylo opakované porušování zákona o ochraně spotřebitele. Ahold zejména předražoval nákupy a to někdy i o stovky korun.

Nejvyšší předražení, které inspektoři ČOI odhalili, dosáhlo výše 700 korun. Ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný přičítá tato pochybení chybě v systému. "Pokud cena účtovaná na pokladně neodpovídá ceně, která je v regálu, tak tam je někde nějaká chyba, kterou musí řetězec odstranit," dodal Pěkný.

Nejvyšší pokuta ve správním řízení, kterou může ČOI uložit je dva milióny koruny, ale to pouze v případě, že se jedná o opakované prohřešky. Při prvním zjištění je maximální výše pokuty jeden milión.

Ahold chyboval již dříve

Ahold byl potrestán přísně zejména proto, že již v minulosti dostal pokutu ve výši několik stovek tisíc korun za různá pochybení. "Uděláme další vyhodnocení (kontrol) a pokud nedojde ke zlepšení, tak uvažujeme o maximálním postihu při opakovaném porušení zákona," podotkl Pěkný.

Podle mluvčího Aholdu Libora Kytýra zatím společnost od České obchodní inspekce neobdržela žádné oficiální vyjádření, které by se vztahovalo k nějakému novému problému. Společnost se domnívá, že se pokuta vztahuje k povánočním výprodejům z letošního ledna. Tam se objevily nedostatky ohledně cen a množství zboží na prodejnách, dodal Kytýr. 

Pokuty za Hypernovu

Ahold se potýkal v září s problémy ve svých prodejnách Hypernova. V Jindřichově Hradci objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) velké množství živých i mrtvých myší a prodejnu uzavřeli. [celá zpráva]

Dalším případem, který řešila SZPI, bylo přelepování dat spotřeby v prodejně v Průhonicích u Prahy. To se týkalo zejména masných výrobků. [celá zpráva]

Urban chce přitvrdit

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes pohrozil obchodním řetězcům, že výrazně zvýší pokuty a to až na několik desítek miliónů korun. Chce toho dosáhnout novelou Zákona na ochranu spotřebitele. Ve stejném duchu se již dříve vyjádřil i ministr zemědělství Petr Zgarba.

Urban dnes jednal s vedením Aholdu o výsledcích kontrol, které pro obchodní řetězce nedopadly vůbec dobře. "Pokud by i při příštích kontrolách byly zjištěny závažné nedostatky, tak si dovedu představit, že budeme připravovat novelu zákona na ochranu spotřebitele a případně dalších zákonů s cílem výrazným způsobem zvýšit sankce a postihy za porušení pravidel do takové výše, aby to citelně pocítili i takoví giganti, jako je Ahold," dodal Urban

Reklama

Výběr článků

Načítám